De afgelopen jaren werd Nederland opgeschrikt door een relatief hoog aantal zelfdodingen van jongeren in Westfriesland. Deze documentaire doet verslag van de gesloten gemeenschap in het weidse, kale en schitterende Westfriese landschap.
De film gaat over het leven van alledag, over de eenzaamheid onder de jongeren, de volksaard, het zwijgen, het alcoholgebruik dat vaak al op jonge leeftijd begint. En over het letterlijk en figuurlijk ‘verdrinken’ van jongeren in grote groepen op school, kermissen en uitzinnige bierfeesten.
Het Verdriet van Westfriesland is ook het indringende verslag van een vader, een moeder en twee zussen die hun zoon en broer aan zelfmoord hebben verloren. Met liefdevolle rituelen proberen zij zijn nagedachtenis in ere te houden.Indrukwekkend aan deze door de IKON uitgezonden documentaire is de eerlijkheid van de geïnterviewde jongeren als zij vertellen hoe somber zij zich voelden en wat hen heeft geholpen om los te komen van hun verdriet: dans, muziek, schrijven, meditatie, vrienden. Hun verhalen getuigen van moed en veerkracht en hervonden levenslust.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”POW_00440518″]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Het Verdriet van Westfriesland”
  1. Een verschrikkelijk slechte docu, die totaal niet een weerspiegeling van de waarheid laat zien. Ik snap niet dat jullie deze docu 4 sterren kunnen geven.
    Het doel van deze documentaire is mij ook niet helemaal duidelijk. Ik ging er van uit dat het gemaakt is om te laten zien dat er een oplossing is voor de jongeren in West-Friesland. Dit wordt echter slecht onder woorden gebracht en heeft een extreem averechts effect gehad op een aantal jongeren in West-Friesland. Er zijn namelijk al 2 zelfmoorden gepleegd deze week. Het is natuurlijk lastig aan te tonen of dit echt door de documentaire komt. Wat ik wel weet is dat het slecht is ontvangen in mijn volledige omgeving.
    Ook is het typerend dat er voornamelijk mensen zijn uitgekozen met een sterk accent om in de documentaire te verschijnen. Op het begin van de documentaire ben ik zelf ook in beeld en kan dus zeggen dat ik echt uit West-Friesland kom. Wij waren als vriendengroep ook gevraagd om in de documentaire ons verhaal te doen. Dit hebben wij niet gedaan omdat wij totaal geen zin hadden in de negatieve insteek van de documentaire.

  2. Een matige documentaire waarin slecht tot de kern van het probleem wordt gekomen. Mensen nemen in grote vriendengroepen geen verantwoordelijkheid meer voor elkaar. De band is oppervlakkig. Het is vechten om gehoord te worden. Je kunt jezelf niet zijn en hebt als enige binding de kroeg en alcohol. Want dat maakt alles leuk. Je problemen wegdrinken in het weekend totdat je erachter komt dat je totaal bent vergeten wie je zelf bent, wat je wil en wat je hebt aan elkaar. Gelukkig ben ik zelf tot dit inzicht gekomen en heb nu een paar goede vrienden die wel in elkaar zijn geïnteresseerd. Je wordt voorzichtiger naar elkaar toe en luistert naar wat ze te zeggen hebben en hoe ze zich voelen en niet meer naar de persoon met de grootste mond en de mooiste verhalen.

  3. waar ging deze documentairen over…???! dus zelfmoord licht weer aan de drugs en drank, het uitgaans leven…… natuuuuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *