Metropolis – Hoe voelt het om te doden?

Het is een vraag die bij iedereen wel eens door het hoofd speelt: ,,Hoe zou het zijn om te doden?” Het antwoord, dat hoeft het merendeel van ons nooit te krijgen. Gewelddadige films en videogames. Daar hebben we wel genoeg aan. En we luisteren graag naar mensen die het wel durven. Die zonder aarzelen een hoofd afhakken. Of iemand een pistool op de borst zetten.
Stef Biemans van de documentaireserie Metropolis durft zelf ook niet de trekker over te halen, maar is wel razend nieuwsgierig naar hoe het voelt. Zijn correspondenten gingen voor de aflevering ‘Hoe is het om iemand te doden?’ op zoek naar moordenaars, beulen en soldaten.
Ze kwamen terug met beul Pawan Kumar uit India, die regelmatig veroordeelde criminelen ophangt. Hij heeft daarbij geen enkele wroeging. Volgens hem gaat het niet om moord, maar om gerechtigheid. De Amerikaanse ex-soldaat Matt zag het doden dat hij deed in Afghanistan, vooral als een baan.
Wroeging hebben Nadav, ex-lid van een Israëlisch sniperteam, en de Keniase moordenares Teresia wel. Zij vragen zich nog elke dag af, waarom ze destijds iemand doodden. Ook de eenogige bokser Kibomango uit Congo leeft met een zware last. Hij was kindsoldaat en zwoer na de oorlog, nooit meer iemand om het leven te brengen. Totdat hij in de boksring zijn tegenstander doodsloeg. Ook ex-treinmachinist Jacques heeft het gevoel dat hij iemand heeft gedood. Tegen zijn wil in. Hij vertelt hoe het voelt voor de machinist, wanneer er iemand voor de trein springt.

[sc name=npocredits2 programma=”Metropolis” externelink=”http://www.metropolistv.nl/” dag=”26″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/metropolis/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1235634″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1235634″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]