Willem Frederik Holleeder werd één keer eerder veroordeeld wegens afpersing. In november 1983 ontvoert hij met vier vrienden bierbrouwer Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. De familie Heineken moet 35 miljoen gulden losgeld betalen. Bijna 16 miljoen euro. Heineken en Doderer worden na drie weken door de politie bevrijd. Holleeder wordt opgepakt en krijgt elf jaar gevangenisstraf voor het afpersen van de familie Heineken.
Reporter reconstrueert het criminele debuut van Willem Holleeder. We doen dat met behulp van niet eerder vertoonde opnamen die de politie maakte van de overdracht van het losgeld en de bevrijding van Heineken en Doderer. Ook zijn telefoontaps te horen van de gesprekken van de ontvoerders met een vertegenwoordiger van de familie Heineken.

Uit onze reconstructie blijkt dat de Amsterdamse politie en het Heineken concern van mening verschilden over de aanpak van het onderzoek. De brouwerij wilde zo snel mogelijk het losgeld betalen. De politie wilde juist tijd winnen door te gaan onderhandelen met de daders over de hoogte van het bedrag. Heineken dreigde toen buiten de politie om met de ontvoerders te gaan onderhandelen.
De ontvoering van Heineken en zijn chauffeur gaat de geschiedenis in als één van de meest geruchtmakendste misdrijven in de moderne Nederlandse geschiedenis. Dat heeft alles te maken met de faam van het slachtoffer en de hoogte van het losgeld. Maar ook met de tot de verbeelding sprekende manier waarop de vijf daders de zaak tot in detail hebben voorbereid en uitgevoerd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”KRO_1273648″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”KRO_1273648″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Holleeder en de Heineken ontvoering”
  1. @ 5.20minuten zie je Korthals Altes de in het begin geschetste tijdspanne en samenloop van omstandigheden ontkrachten door te stellen dat hij een paar uur geleden / dagen nog een leuk gesprek heeft gehad met heineken.
    de 3 weken die heineken zogenaamd ontvoerd zou wezen daar klopt dan geen aars van.
    kans is erg groot dat je door de regiseur van deze docu in de zeik wordt genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *