Ik heb het niet gedaan

Ik heb het niet gedaan wordt gezien als één van de meest aangrijpende documentaires van de laatste jaren. Wat gebeurt er met iemand die 12,5 jaar lang onschuldig achter tralies zit in een vreemd land? Deze documentaire toont het verhaal van Romano van der Dussen.

Het is 2003 als Van der Dussen wordt aangehouden. Hij wordt verdacht van het verkrachten van drie vrouwen in één nacht. Wat volgt is een opsluiting van 12,5 jaar. Zelfs nadat Van der Dussen wordt vrijgelaten is de nachtmerrie nog niet voorbij. Zo is hij bijvoorbeeld slechts deels vrijgesproken en vecht hij nog altijd voor zijn gelijk.

De documentaire volgt hem dan ook in de eerste twee jaar na zijn vrijlating. Een periode waarin hij tijd krijgt om alles op een rij te zetten, wat tot enkele onverwachte wendingen leidt. Is Van der Dussen wel echt wie hij zegt dat hij is?

Documentairemaker Elena Lindemans volgt Van der Dussen van dichtbij en bespreekt met hem wat hem is overkomen. Daarbij schuwt ze niet om ook te kijken of hij wel de waarheid spreekt. Was hij wel echt onschuldig? En als dit het geval is, hoe kon deze nachtmerrie hem dan overkomen? Waarom werd hij als de dader gezien? Werden er grote blunders gemaakt?

Ik heb het niet gedaan geeft een fascinerend inzicht in de manier waarop een spraakmakende zaak wordt gereconstrueerd. Het maakt ook duidelijk dat niet altijd alles is wat het lijkt. Bekijk de documentaire hier op 2DOC.