Jan Smeets: Mr. Pinkpop

In totaal 44 edities, miljoenen bezoekers, 750 bands, maar er is maar één Mr. Pinkpop, Jan Smeets! Al meer dan veertig jaar is hij directeur van het festival, Pinkpop is dan ook zijn eigen dorpje, waarover hij drie dagen per jaar als een strenge burgemeester regeert. Jan Smeet zijn kleindochter Kim is stellig over zijn relatie met het oudste, nog bestaande popfestival ter wereld: “Pinkpop is zijn leven. Hij stopt er pas mee als hij dood is.”
In deze documentaire van Jaap van Eyck spreekt Rolling Stones-zanger Mick Jagger voor het eerst over de legendarische editie van Pinkpop in 1979, waar hij op het laatste moment afzag van een gastoptreden bij reggaezanger Peter Tosh. Jan Smeets huilde die dag tranen met tuiten, en die frustratie is nooit helemaal verdwenen.
De documentaire Mr. Pinkpop blikt terug op het ontstaan van het festival en naar de editie van 1985, toen Pinkpop bijna failliet ging. Concertorganisator Mojo schoot te hulp, maar Jan Smeets moest vervolgens wel de programmering uit handen geven. Een pijnlijke concessie, zo blijkt. Sindsdien vecht Smeets tegen krachten die het festival dreigen te overvleugelen. Wat drijft deze man? Mr. Pinkpop zoekt antwoorden tijdens de 44ste editie van Pinkpop, met optredens van onder meer Bruce Springsteen, Kings of Leon, Passenger, Gers Pardoel en Triggerfinger.

[sc name=npocredits2 programma=”NTR Docs” externelink=”http://programma.ntr.nl/” dag=”14″ maand=”12″ jaar=”2013″ internelink=”www.documentairenet.nl/ntrdocs” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1245568″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=TJJihqcN_CU
[tab:END]
[divider/]