Kindsoldaat van Hitler

Herbert Curiël (1927) zijn vader zat bij de NSB, hijzelf wilde bij de SS. Toen hij daarvoor werd afgewezen ging hij bij de Kriegsmarine. Het leverde de latere acteur, regisseur en scenarioschrijver Herbert Curiël na de oorlog een straf van vijf jaar werkkamp op en een verleden dat hem de rest van zijn leven is blijven achtervolgen.
Als NSB-kind werd Herbert Curiël gepest door klasgenoten en besloot daarop ‘de eer van het vaderland hoog te houden, en te vechten voor Mussert (leider NSB)’. Hij probeerde als 15-jarige in dienst te gaan bij de SS, maar werd daar onmiddelijk afgewezen. Daarna ging hij in dienst bij de Kriegsmarine, een feit dat hem zijn hele leven achtervolgd heeft. Herbert bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Hij ontdekte later pas, toen hij foto’s uit concentratiekampen zag, wat er werkelijk gebeurd was.
Ook ontdekt Curiël op latere leeftijd achter dat zijn voorouders Joods waren. De documentaire Kindsoldaat van Hitler, van Hans Polak en Marga van Praag, gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. Ook wilt Curiël met de documentaire duidelijk maken hoe verkeerde keuzes op jonge leeftijd gevolgen voor de rest van je leven kunnen hebben.

[sc name=npocredits2 programma=”MAX” externelink=”http://www.npo.nl/uitzending-gemist” dag=”29″ maand=”07″ jaar=”2015″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”POW_01116693″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”POW_01116693″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]