Letters from Iran

Tijdens de studentenopstand in Iran in de zomer van 2009 ging het beeld van het op straat vermoorde meisje Neda de hele wereld over. Sindsdien is het land zeer beperkt toegankelijk voor de westerse media.
De Franse filmmaakster Manon Loizeau deed een poging het protest te reconstrueren en volgde de afgelopen twee jaar een groep Iraniërs die buiten Iran wonen. Ze puzzelde met archiefmateriaal, uitgelekte Youtube-clips en amateurbeelden van demonstraties een beeld bij elkaar van de zogenoemde, beoogde, maar mislukte Groene Revolutie. We zien schokkerige beelden van emotionele protestbijeenkomsten, schrijnende interviews met gevluchte dissidenten over hun martelingen en uniek materiaal van het zenuwslopende kat-en-muisspel met het regime. Het fanatisme van de studenten is hoopgevend.
Neem bijvoorbeeld de jonge student Majid, die werd opgepakt terwijl hij was verkleed als vrouw, in hoofddoek. De overheid verspreidde zijn foto’s om hem te vernederen, maar al gauw zetten honderden Iraanse mannen foto’s van zichzelf in hoofddoek online, als steunbetuiging.
Ook fascinerend is een filmpje dat een Iraanse vrouw maakte in een schoonheidssalon, waar de politiek wordt doorgenomen achter gesloten gordijnen. De stiekem gefilmde beelden van gewelddadige pogingen om het protest de kop in te drukken zijn natuurlijk van slechte kwaliteit en geluid, maar niet minder indrukwekkend.

[divider/]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=MzNUjiKapOs