Life and Debt

De documentaire Life and Debt in Jamaica is gemaakt door Stephany Black en gaat over de economische situatie van Jamaica. Enerzijds is Jamaica een goedkoop en gemakkelijk bereikbaar toeristen-eiland voor de VS, maar voor de inwoners is het geen romantisch vakantieoord, maar een economische gevangenis van bittere armoede. Toen Jamaica in 1962 onafhankelijk werd van Groot Brittannië, was deze eiland-staat al arm. Toch probeerde men middels de landbouw een gezonde economie op te bouwen.
In 1972 werd de socialistische Michael Manley verkozen tot eerste minister. Zijn beleid leidde tot een economische boycot door de VS. Toen in 1974 de olie duurder werd door de oliecrisis, hield Jamaica deze zelfstandige politiek niet langer vol. (De economische boycot wordt in de reportage niet genoemd!)
In 1977 deed Michael Manley noodgedwongen een beroep op het Internationaal Monetair Fonds. Dat wilde wel een lening van enige miljoenen verstrekken, maar op voorwaarde dat alle handelsbeperkingen werden opgeheven. Sindsdien wordt het eiland overspoeld met goedkoop voedsel uit het buitenland en de eigen agrarische sector is niet langer rendabel. Landbouwgrond kwam braak te liggen en raakte verwaarloosd, de eigen melkproductie werd verdrongen door de invoer van melkpoeder en zo voort. Maar Jamaica moet wel rente betalen over de lening van het IMF. Sinds 1977 zakt het eiland steeds dieper weg in een oceaan van schuld.(Gehele artikel over deze documentaire is hier te lezen)

[divider/]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=e-ZE2L3_980