Manfred von Richthofen: De Rode Baron

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, beter bekend als de Rode Baron was een Duits gevechtspiloot die in de Eerste Wereldoorlog tachtig vijandelijke vliegtuigen naar haalde, waardoor hij de beroemdste gevechtspiloot van zijn tijd werd. In deze bijna één uur durende documentaire zien we wie de Rode Baron was en waarom hij zo goed was.
Mandred von Richthofen deed in het begin van de Eerste Wereldoorlog dienst als waarnemer, maar zijn leraar Oswald Boelcke zag al snel wat voor briljante piloot von Richthofen was en eind 1915 kreeg hij zijn vliegersinsigne. Na een korte periode aan het Russische front werd hij in augustus 1916 overgeplaatst naar Frankrijk en op 17 september van dat jaar behaalde hij de eerste van tachtig officiële overwinningen. Zijn score van 80 overwinningen is door geen enkele gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog overtroffen.
Op 20 april 1918 maakte hij zijn tachtigste en laatste slachtoffer; een Sopwith Camel van de Royal Air Force. Een dag later vond Von Richthofen zelf de dood boven het slagveld toen hij de Canadees Wilfrid May laagvliegend achtervolgde. In deze documentaire, vol archief materiaal uit de Eerste Wereldoorlog, wordt onder andere onderzocht hoe de Rode Baron precies aan zijn einde is gekomen. Er zijn aanwijzingen dat hij getroffen werd door een kogel afkomstig van mitrailleur op de grond, andere bronnen zeggen dat hij door een vijandelijk vliegtuig werd neergeschoten. Hoe von Richthofen ook aan zijn einde kwam, het verlies van de Rode Baron was een verpletterende slag voor het Duitse moreel.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]

[divider/]