Moderne Slavernij: Thaise kweekgarnalen product van slavenarbeid

De Britse krant The Guardian onthulde afgelopen week dat de garnalen die in vele Europese, Britse en Amerikaanse supermarkten liggen het directe product zijn van moderne slavenarbeid. Het schandaal is zo groot dat de afgelopen dagen elke Europese en Amerikaanse krant hier wel een bericht over plaatste.
In deze documentaire van The Guardian zien we hoe deze kweekgarnalen worden verkocht in grote supermarktketens als Carrefour, Tesco, Walmart en zelfs de Aldi. De documentaire laat ook zien dat de vissers niks meer zijn dan slaven, die voor gemiddeld 250 pond worden gekocht, die soms wel twintig uur per dag moeten werken, structureel mishandeld en gemarteld worden en in sommige gevallen zelfs geëxecuteerd worden. Ook zouden de vissers drugs als speed toegediend krijgen om zo langer door te kunnen werken.
De grootste garnalen kwekerij ter wereld, Charoen Pokphand (CP) Foods zegt te weten dat er slaven gebruikt worden bij de toeleveranciers van hun visvoer, maar daar weinig aan kunnen doen. En ook de Thaise regering lijkt weinig haast te maken met het uitbannen van deze slavernij. Vele experts zijn dan ook van mening dat de Thaise export van vis ten dode zou zijn opgeschreven zonder slavenarbeid.
Deze twintig minuten durende documentaire toont hoe The Guardian een half jaar onderzoek deed en uiteindelijk een moderne vorm van slavernij onthulde. Aan het eind van de documentaire worden de reacties getoond van de diverse supermarkten waaronder die van de Britse tak van de Aldi.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Mirror]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=tBJT9n_WP3w
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=8ZbvE1G87Mw

[tab:END]

[divider/]