In deze aflevering: de dood van Ajacied Carlo Picornie na hevige rellen tussen supporters van Feyenoord en Ajax langs de A9 bij Beverwijk op 23 maart 1997.
Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1186203″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1186203″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]
De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]

No Comments

  1. AFCA CBS

  2. CBS=CAN be stoped??

    • Barbara,Welkom, erg interessant stuk zeg! bndaekt daarvoor.Je stelt de vraag hoeveel ruimte’ de evolutie heeft om te spelen met variatie: volgens mij is dat alle vrijheid. Als het teveel misgaat’ in een vroeg embryonaal stadium, zal het nieuwe leven nooit in een stadium komen dat levensvatbaar is. Vaak zal de moeder daarvan ook niets merken De drie modellen die je schetst (omgekeerde piramide van Karl von Baer, de zandloper van ? en de tol van Richardson) zijn een mooie visualisatie van hoe ontwikkeling van soorten vergelijkbaar kunnen zijn. De heterochronie binnen e9e9n soort gooit volgens mij wel roet in het eten: dat past binnen geen van de drie! Alhoewel, een beetje in de tol past ie wel.Mijn voorkeur’ zou uitgaan naar de tol, maar dan met name omdat ik denk dat er eenvoudige mechanismen ten grondslag (moeten) liggen aan de complexe en diverse wereld zoals wij die kennen.Darwin heeft er een paar beschreven, Mendel had ook een paar mooie ingevingen, en deze vormen een goede aanvulling op die verzameling over het ontstaan der soorten. (zonder devine intervention’ ).Mooie aanvulling van mijn inzichten, ik ben benieuwd wat je verder nog brengt!

  3. voetbalmongolen

    in de gaskamer ermee, al dat voetbaltuig

  4. wat een slimme mensen

  5. Hooligans zijn niet te stoppen!!! haha

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *