Nederland in 12 moorden 6 – De boot-bom van Van Speijk

In deze zesde aflevering: ‘De boot-bom van Van Speijk’. Jan van Speyk was een weesjongen die opklom in de Nederlandse marine en van grote daden droomde. Hij kreeg zijn kans toen zijn kanonneerboot in 1831 tegen de Scheldekade van Antwerpen sloeg. Gezagvoerder van Speijk weigerde zich aan de Belgische havenautoriteiten over te geven. Hij liet liever zijn schip met de complete bemanning en Belgen in de lucht springen.
Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1186193″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1186193″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]