Nederland in 12 moorden 8 – De martelaren van Gorcum

In deze achtste aflevering alweer: de martelaren van Gorcum. In 1572 veroverden de protestantse Watergeuzen het stadje Den Briel op de Spanjaarden. Ze trokken op naar Gorcum, waar ze negentien onschuldige katholieke geestelijken gevangen namen. Ze werden gemarteld en tenslotte gedood. Zelfs de gratie van Willem van Oranje kon hen niet redden.
Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

[divider/]

De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]