Our Nixon

Op 9 augustus (2014) was het 40 jaar geleden dat President Nixon werd afgezet vanwege het Watergate schandaal. Tijdens het presidentschap van Richard Nixon wat liep van 1969 tot 1974 legden drie van zijn naaste medewerkers in het Witte Huis al hun ervaringen vast met Super 8 home video camera’s. H.R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin waren jong, idealistisch en betrokken en hadden toen nog geen idee dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden.
De drie legden historische gebeurtenissen vast zoals het gevoelige bezoek aan het communistisch China, de landing op de maan, maar ook wereldleiders en beroemdheden zoals Nicolae Ceausescu, Chou En-lai en Barbara Walters. Ze legden zijn ambtsperiode vast omdat ze dachten dat Nixon de wereld zou veranderen. Nixon was onder andere verantwoordelijk voor het terugtrekken van de troepen uit Vietnam en de start van het spaceshuttleprogramma. Ze hadden gelijk wat betreft het veranderen van de wereld, maar niet op de manier die verwacht hadden. Ook hadden ze vast niet verwacht dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden.
Hun persoonlijke films werden na de Watergateaffaire door de FBI geconfigureerd, toen bleek dat de republikeinen in 1972 de verkiezingen hadden gesaboteerd. Hrt 8mm materiaal werd opgeborgen en vervolgens 40 jaar vergeten. In de unieke documentaire Our Nixon, geheel samengesteld uit zeldzaam archief, is dit materiaal voor het eerst weer te zien. Deze documentaire uit 2013 geeft een intiem en uniek beeld van de regeerperiode van Nixon.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/artikelen/nederland-2-komt-met-primetime-documentaires-in-2doc” dag=”08″ maand=”08″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[tab:Versie2]
[vpro-gemist id=”VPWON_1198413″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=gYWQJKgbo_w

Filed away and forgotten until now, Super-8 movies made by Nixon’s inner circle tell the story they thought they were a part of – before Watergate changed everything. One of those crazy 1970s archival thrillers that sometimes just falls into your lap.

[tab:END]
[divider/]