Noord Koreaanse Filmgekte

Kim Jong Il mag dan alweer even dood zijn, de berichten die al weken naar buiten komen over de totale gekte van dat land levert in elk geval veel leuk nieuws op.. Één van de dingen waar Kim Jong Il vooral bekend om stond was zijn liefde voor films, en dan met name de Hollywood films gek genoeg.
Er wordt gezegd dat hij een van de grootste filmcollecties te wereld bezat. Zijn favoriete film was Gone With the Wind en zijn favoriete actrice was Elizabeth Taylor. Hij was een verzamelaar en een cinefiel, maar hij was ook zo veel meer. Alles, eigenlijk. Hij was een regisseur, een producent, een geldschieter, een kostuumontwerper, een set-designer, een scenarist, een cameraman en een geluidstechnicus, ook was hij filmwetenschapper. Zijn meesterwerk over esthetiek en productie is “On the Art of CInema” die in 1970 gepubliceerd werd. Hij noemt zichzelf erin bescheiden “Genie van de cinema.” Ook bouwde hij een enorme fimstudio in Pyongyang en toen hij niemand kon vinden om zijn film te maken, deed hij wat elke zelfrespecterende dictator zou doen: hij kidnapte er eentje.
VICE oprichter Shane Smith bezoekt Noord-Korea om binnen te dringen in de Korean Feature Film Studio, het staatsfilm-productiebedrijf ten westen van Pyongyang. Een gigantisch terrein waar ooit 40 films per jaar werden opgenomen. Meer van Vice kunt u vanzelfsprekend vinden op de website.

[divider/]
[tab:Deel 1]
[tab:Deel 2]
[tab:Deel 3]
[tab:END]
[divider/]