Once upon a time – Sergio Leone

Sergio Leone, de regisseur die vaak in één adem genoemd wordt met Ennio Morricone, Clint Eastwood en The Good, The Bad and the Ugly(Oke iemand met erg ruime longen). Al jaren één van mijn favoriete regisseurs en helaas worden er tegenwoordig niet meer films gemaakt zoals hij ze zo goed kon maken. Sergio Leone (03-01-1929 /30-04-1989) was een Italiaanse filmregisseur die in 1962 zijn eerste echte speelfilm maakte, Il Collosi di Rodi.
Zijn grote doorbrak kwam echter met A Fistful of Dollars, de eerste film met Clint Eastwood. Deze film was niet de eerste spaghettiwestern, maar wel de eerste die zeer succesvol was. De aparte manier van filmen en monteren. Het trage tempo en de overdonderende muziek van Ennio Morricone. De surrealistische, apocalyptische vormgeving en de combinatie van grof geweld en zwarte humor zouden kenmerkend worden voor alle andere spaghettiwesterns.
Het succes van de film zorgde voor twee vervolgen. For a Few Dollars More (1965) en The Good, The Bad & The Ugly (1966). Beide films hadden Clint Eastwood in de hoofdrol en beide perfectioneerden de stijl die Leone in de eerste film al gehanteerd had.De drie films vormden samen de Dollar trilogie of Man zonder naam-trilogie. Gebruikmakend van zijn successen regisseerde hij in 1968 C’Era una Volta il West (Once upon a Time in the West). Uiteindelijk zou dit meesterwerk, in combinatie met de muziek van Ennio Morricone, een wereldsucces worden en een voorbeeld voor bijna alle westernfilms die naderhand werden gemaakt.
In deze documentaire uit 2001 worden tal van (oude) collega’s geïnterviewd zoals Clint Eastwood, Quentin Tarantino, James Woods en Arnon Milchan.

[divider/]
httpvhp://www.youtube.com/playlist?list=PL72AD4C03B1F0F09F