In Nederland beheersen problemen met Marokkaanse jongeren regelmatige de media, maar ook bij onze zuiderburen is dit blijkbaar een probleem. In Brussel(gemeente) zijn de wijken ‘De Maritiem-wijk in Molenbeek, het Lemmensplein in Anderlecht de probleemwijken met de reputatie van gesjacher, gevaar en geweld. Ook politiemensen voelen zich er niet op hun gemak.

Een verloren generatie jongeren, de term valt geregeld. Panorama vond dat te kort door de bocht en stuurde Loutfi Belghmidi met een camera naar de Marokkaanse jongeren, Wim Van den Eynde patrouilleerde mee met de Molenbeekse politie. Een bijwijlen hallucinant dubbelportret van de moeilijkere Brusselse wijken.

Grote delen van de documentaire zijn in het Frans gesproken, maar zijn Nederlands ondertiteld.

No Comments

 1. Overal hetzelfde liedje zie ik wel….

 2. nultollerantie moet er zijn

 3. Hier in nederland zie ik het zelfde probleem.
  Wij als marokkanen leven al langer dan 50 jaar in het land en worden niet begrepen meer rasicme minder werkgelegenheid iedereen over 1 kam scheren rechtste partijen die het land leiden en de titel vrijheids van menings uiting misbruiken om in hun voordeel te gebruiken.dit probleem kan alleen opgelost worden als de europeanen accepteren dat europa een multiculturele samenlevening is en niet een apartheids samenleving.
  De marokkaanse jeugd word altijd in het kwaad dag licht gezet dat is echt jammer.
  what goes around comes around.

 4. @ mo
  “De marokkaanse jeugd word altijd in het kwaad dag licht gezet….”
  Gek he, hoe zou dat nou komen?
  Haal dat bord voor je kop weg a.u.b,

 5. idd mo, je reactie is typerend voor de marrokaanse minderheid in het westen: gevoed door de grenzeloze naiviteit van linkse partijen kruipen jullie graag in een onterechte slachtofferrol. onterecht omdat elk kind in nederland enorm veel rechten en kansen heeft vanwege schoolplicht, redelijk onderwijs, en bovendien studiebeurzen. Falen is dus een keuze die jullie massaal ZELF maken. De maatschappelijke kosten van jullie zijn enorm door jullie aantoonbare ver bovengemiddelde aanspraak op belastinggeld middels uitkeringen, reclasseringstrajecten, detineringskosten, justitie, subsidies. Hiernaast de niet harde kosten zoals onveiligheidsgevoel op straat, verstoren orde op scholen etc etc. Dus hoge kosten en helaas lage opbrengsten aangezien aantoonbaar weinigen van jullie een (goede) baan hebben, wat de staatskas en de algemene middelen ook niet ten goede komt waaruit de eerdergenoemde kosten betaalt worden.
  Ikzelf heb een goede baan en verdien een aardig salaris door hard te werken. Als beloning moet ik 42 a 52 procent fiscaal inleveren o.a. om de verzorgingsstaat die jullie en masse verkrachten te spekken. Dit maakt me ziedend, temeer als mensen zoals jij het gore lef hebben het slachtoffertje te spelen. Hiermee zeg je eigenlijk dat de maatschappij –die jullie zo zwaar belasten en waarvan jullie grenzeloos profiteren– debet is aan jullie eigen falen….een weerzinwekkende gedachte.
  mvg roland

 6. @ Mo
  Lees de reply van Roland nog eens en kom met een passende reactie.
  Beetje zielig doen, jullie zijn een van de weinige bevolkingsgroepen die het niet goed doen in Europa.
  Kijk eens naar jezelf en wijs een keer niet naar een ander.
  Het slachtoffer spelen en de schuld bij andere leggen zit in de genen bij de Marokkane!!!

 7. Sander Langerak

  Prachtig gesproken Roland!

 8. Nederlander

  Heb het alweer gezien, Nederland en Belgie verschillen inderdaad weinig van elkaar als ik even kijk naar de Marokkaanse jeugd,
  & zoals Roland het al helemaal voor ons allen heeft verwoord, het ligt compleet aan jullie zelf & wij draaien er voor op.
  Dikke lathaaaaaaaaaaaaaa zagbhe

 9. En Roland, wie zorgen er nou voor dat Marokkanen in een slachtofferrol kruipen? Dat is de groep autochtone Nederlanders die ze als te min beschouwd. Marokkanen worden sterk bevooroordeeld, en daardoor worden de kansen op integratie verkleind. Kijk niet alleen naar de groep Marokkanen, kijk ook naar andere groepen die Marokkanen actief van zich wegdrukken.
  Dat geld ook voor de keuze om het falen. Is dit een Marokkaans probleem, zit dit in de genen lees ik zelfs? Vergeet niet dat veel Marokkaanse kinderen in een achtergestelde positie opgroeien ten opzichte van de mensen die niet falen. Er zijn structureel minder kansen vanuit een thuissituatie voor Marokkanen en hoewel zij zich op zaken als een studiefinanciering kunnen beroepen spelen er meer factoren zoals familie en de buurt waarin iemand opgroeit die uiteindelijk bepalen wat de uitkomst van een mens is.
  Die aanslag op de verzorgingsstaat valt ook wel mee. Zeker als deze wordt gezien als investering. De projecten die in buurten worden opgezet (lees linkse hobby’s) kunnen de bevolking daar verheffen en de sociale mobiliteit verhogen. Duidelijk wordt wanneer naar de cijfers gekeken dat Marokkanen uit latere generaties het gewoon erg goed doen in het hoger onderwijs.
  Wanneer als laatste met een historische blik wordt gekeken biedt dat alweer hoop voor de toekomst. Vergeet niet dat voordat er problemen waren met Marokkanen vergelijkbare situaties waren met Molukkers in de vorm van treinkapingen en een schoolgijzeling. Andere criminaliteitcijfers waren ook hoog voor deze groep. Later waren het de Surinamers en Antilianen die problemen maakten. Zij dealden drugs als wakamans en waren al met al ook behoorlijk delinquent. Met deze groepen is het toch min of meer goed gekomen. Dit zal dan naar mijn verwachting ook gebeuren met de Marokkanen. Rond integratie zullen zich problemen blijven voordoen. Het wordt misschien alleen nog maar meer wanneer gedacht wordt aan het feit dat de groep autochtone Nederlanders steeds ouder wordt. We zullen voorlopig steeds meer migranten nodig hebben om de rotklusjes op te knappen. Want zo veel is te goed voor de hard werkende Nederlander (die trouwens ook al (veel) minder uren maakt dan de Griek)).

 10. O.N. Stuimig

  Thanks voor de docu, ik ben benieuwd. Zouden 3e generatie allochtonen in België net zo onaangepast zijn als in Nederland en hoe reageert de gemeenschap hierop?

 11. hendrik kuiper

  postzegel op de kop en weg der mee

 12. Ze hadden nooit gastarbeiders moeten beginnen. Ze Hadden de grenzen dicht moeten houden en gwn de gulden terug. Europa is een grote kutzooi. Nederland wil als klein klote landje laten zien aan de wereld dat ze het zo goed met andere voor hebben. bahbah eerst hier de problemen oplossen en waar der problemen zijn doen ze nix. Een Racist een heeft een hekel aan alles wat niet zo is zo als hij . Marokkanen moet weten dat racisme is als je blank bent. Dom kut kanker volk dat het is. Vies misselijk laf gooor kkanker volk

  • Heb geen probleem met andere culturen maar zie de marokkanen en kut regering als het probleem. Kunne ze me racist noemen ik noem het zelf realist en denk er maar over na.

 13. Stop alle marokkanen in 1 wijk en ga er vervolgens over zeuren!
  Dat is waar deze documantaire over gaat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *