Andere Tijden: Parel aan de Noordzee

Scheveningen is de parel aan de Noordzee, maar is in de jaren ’70 op sterven na dood. Toonaangevende hotels zijn dan al jaren gesloten en rijp voor de sloop. De rijke toeristen blijven weg, de Pier trekt steeds minder dagjesmensen. Dan besluit de grote baas van de badplaats, Reinder Zwolsman, ook het Kurhaus te sluiten. Woedende artiesten en buurtbewoners komen in actie. Het Kurhaus wordt gered, maar tegen welke prijs?
Zo vervallen als de Pier van Scheveningen er nu bij ligt, zo vervallen zijn de oude hotels in Scheveningen begin jaren ‘70. De zandstenen zuilen van het Kurhaus zijn totaal verweerd. Bij belangrijk bezoek wordt de sleetse rode loper van het hotel met rode verf bijgewerkt.
Het is moeilijk voor te stellen dat het hier elke zomer wemelde van rijke families, Duitse adel en industriëlen. Vanaf het terras van het Kurhaus flaneerden ze over de oude pier, het Wandelhoofd Wilhelmina, dat in het verlengde van het Kurhaus ligt. De families logeerden soms de hele zomer in de luxe hotels. ’s Avonds bood Scheveningen een keur aan topartiesten en orkesten. Het Holland Festival is niet voor niets begonnen in Scheveningen. Dáár gebeurde het. Iedere zomer weer.
Deze documentaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 08-09-2013. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1218690″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”NPS_1218690″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]