Pim fortuyn – hij had er zin an – 5 jaar na Pim Fortuyn.

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn in Hilversum om het leven gebracht. Dit gebeurde 9 dagen voor de algemene verkiezingen van 15 mei 2002, waarbij de naar hem genoemde lijst met maar liefst 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Fortuyn kreeg eind jaren tachtig landelijke bekendheid in zijn rol als projectmanager voor de invoering van de OV-studentenkaart en vooral ook door zijn columns voor Elsevier. Ook schreef hij verschillende boeken als ‘opinieleider’: o.a. De verweesde samenleving en Tegen de islamisering van onze cultuur.
Fortuyn was sinds het najaar van 2001 actief bij de landelijke politiek betrokken, eerst als lijsttrekker van Leefbaar Nederland en, na een artikel in de Volkskrant waarin hij het verbod op discriminatie in de grondwet (artikel 1) ter discussie stelde en de islam een ‘achterlijke cultuur’ noemde, als lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens de opiniepeilingen zou hij in ieder geval met ‘dubbele cijfers’ in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.
Op 6 maart 2002 trok Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen al bijna een derde van de stemmen in de havenstad. Zijn politieke programma legde hij neer in een boek: De puinhopen van acht jaar Paars.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.