Privacy Anno 2010 Special

Bestaat er anno 2010 nog zoiets als privacy? De intiemste zaken over onszelf delen we tegenwoordig op blogs, op Facebook of op Hyves. Maar ook overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen intussen steeds meer van onze gegevens. Vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, telecom- en reisgegevens, ons surfgedrag op internet en onze medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier. Alle gegevens worden opgeslagen. Maar door wie, en waarom? Wat gebeurt er daadwerkelijk met onze gegevens?In deze special twee documentaires die hier op in gaan, namelijk “VPRO Thema: Wat nou privacy?” en “VPRO’s Import: Erasing David”.
VPRO Thema: Wat nou privacy?
Hoe ziet de wereld achter de bewakingscamera’s, de OV-chipkaart en het biometrisch paspoort er precies uit? De wereld achter de camera’s, de databanken en profielen. Een zogenoemde ethisch hacker gaat voor ons op pad om te onderzoeken hoe gemakkelijk onze telefoons, paspoorten en pasjes zijn te kraken. Een handelaar in persoonsgegevens laat zien dat hij aan een naam genoeg heeft om binnen twee uur een volledig profiel van iemand aan te leggen. Te zien is ook hoe bewoners reageren als er in hun wijk ineens cameratoezichtborden aan de lantaarnpaal worden gehangen. En bij de politie in Rotterdam wordt duidelijk wat ze kunnen met nieuwe technologie en waarom er bijvoorbeeld geen auto meer ongezien de stad binnen komt.

[sc name=Uitzendinggemist id=”VPRO_1143704″ ]

VPRO’s Import: Erasing David
De Engelse filmmaker David Bond wil weten hoeveel persoonlijke informatie over hem is opgenomen in de digitale bestanden van de overheid en privé-organisaties en vraagt zich af wat er met die informatie gebeurt. Heeft hij nog een privéleven wanneer computers en camera’s alles vastleggen? Of weet de overheid al veel te veel? Om hier achter te komen duikt hij een maand onder en, naïef als hij is, daagt hij twee rechercheurs uit om hem met openbaar toegankelijke data op te sporen. David komt er al snel achter dat zijn ideeën over privacy achterhaald zijn. Hij heeft niets te verbergen, maar er is genoeg te vrezen in de gedigitaliseerde maatschappij.
Inmiddels is deze documentaire niet meer beschikbaar en heb ik nog geen vervanging kunnen vinden. Vind u de eerste documentaire leuk, dan raad ik het aan om toch nog eens op zoek te gaan naar deze documentaire, misschien dat hij ergens te downloaden is..
Trailer

[/toggle]