Profiel: Frans Timmermans

Maar al te vaak schaamden wij Nederlanders ons voor onze minister van buitenlandse zaken als die weer in gebrekkig Engels ons land vertegenwoordigde. Het was dan ook geen verassing dat vele blij waren met Frans Timmermans, die naast perfect Engels ook de Duitse, Franse, Russische en Italiaanse taal machtig is, als minister van Buitenlandse zaken. Zijn critici noemen hem een veelvraat en ijdel, maar roemen zijn vakkennis en werklust. Vriend en vijand zijn het er dan ook over eens dat dankzij Timmermans Nederland terug is op het internationaal toneel.
Frans Timmermans moest van ver komen. Zijn grootvaders werkten in de Limburgse mijnen en zijn vader was een eenvoudige bode in diplomatieke dienst. ‘Jij gaat het niet ver schoppen’, kreeg hij te horen toen hij zelf in het diplomatenklasje zat. Als afgelopen zomer een vliegtuig vol Nederlanders boven de Oekraïne wordt neergehaald, vervult Timmermans de hoofdrol in de nasleep van de ramp. Zijn persoonlijke toespraak in de Veiligheidsraad maakt veel indruk en gaat de hele wereld over.
In Brandpunt Profiel documentaire over Frans Timmermans praten onder meer vriend en Pinkpopbaas Jan Smeets, oud-ambassadeur in Moskou Joris Vos, partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven en premier Rutte over de Limburgse politicus die naar Brussel overstapt. Ook in Europa kennen zijn ambities geen grenzen. Gaat hij het daar redden? En waar eindigt de droom van Frans Timmermans?

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”Brandpunt” externelink=”www.brandpunt.nl” dag=”10″ maand=”10″ jaar=”2014″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”KN_1661855″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”KN_1661855″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]