Recensie: Alone in the Wilderness

Alone in the wilderness vertelt het verhaal van Dick Proenneke, een voormalig marinier uit het leger van de Verenigde Staten, die besluit in een blokhut te gaan wonen in bergen van Alaska. Hij wordt autarkisch en overleeft in de wildernis door te jagen en te vissen. Het verhaal doet denken aan de succesvolle film Into the Wild, waarin Chris McCandless de maatschappij ontvlucht en probeert te overleven in de wilde natuur, alleen in de documentaire worden echte beelden gebruikt. Precies daarom is het zo’n schot in de roos.


[divider /]

[onethird]
[onethird]

Recensie: Alone in the Wilderness

[viceadd300x250]

Deze recensie is geschreven door Christiaan Heijerman, student Journalistiek en fervent documentairekijker. Voor meer recensies van Christiaan kunt u op zijn website terecht.

[divider/]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/christiaan-heijerman/” titel=”Meer Recensies van Christiaan Heijerman “]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/” titel=”Overzicht van alle recensies”]
[divider/]
[/onethird] [twothirds_last]
[inleidingnieuws] Alone in the wilderness vertelt het verhaal van Dick Proenneke, een voormalig marinier uit het leger van de Verenigde Staten, die besluit in een blokhut te gaan wonen in bergen van Alaska. Hij wordt autarkisch en overleeft in de wildernis door te jagen en te vissen. Het verhaal doet denken aan de succesvolle film Into the Wild, waarin Chris McCandless de maatschappij ontvlucht en probeert te overleven in de wilde natuur, alleen in de documentaire worden echte beelden gebruikt. Precies daarom is het zo’n schot in de roos. [/inleidingnieuws]

Direct wordt duidelijk waarom Dick Proenneke het avontuur aangaat. Het is zijn lot, hij ziet de omslag in zijn leven als noodzakelijk. Niet langer wil hij onderdeel uitmaken van een maatschappij vol drukte, oorlogen, werk en stress. In het voorjaar van 1968 rukt Proenneke uit richting de onveranderde wildernis . Zijn toekomstige thuis bestaat uit het bos, de bergen, de stille wateren van Twin Lake en zijn zelfgemaakte hut. De ruwe materialen komen rechtstreeks uit de natuur en met niet meer dan een bijl, een aantal zelfgemaakte hamers en een metalen container als opslagplek, werkt hij aan zijn hut. Ruim vijfendertig jaar later zal hij pas weer vertrekken om te re-integreren in de maatschappij.

Op een prachtige manier wordt zichtbaar hoe een individu, helemaal alleen voor zichzelf kan zorgen. In de maatschappij zijn de verrichtingen van Proenneke overbodig. Huizen kopen of huren we, eten is overal binnen handbereik en water komt uit de kraan. Voor al deze basisvoorzieningen moet Proenneke echter hard werken. Hij moet jagen voor hij kan eten en bouwen voor hij kan slapen. Proenneke werkt op een indrukwekkende manier aan zijn thuis. Hij maakt een plan, met de veranderende jaargetijden als absolute deadlines. Zijn hut bestaat uit gekapte bomen die op een zodanig goede manier vormgegeven zijn, dat ze een solide woning vormen. De woning wordt geïsoleerd met mos en samen met het vuur moet dat de warmte binnen de hut houden.

Alone in the Wilderness is een mooie, rustgevende documentaire en laat op een goede manier zien hoe moeilijk het is te overleven weinig materialen. Anders dan sensationele programma’s op Discovery, richt de documentaire zich op de puurheid van het overleven en het bouwen.

[/twothirds_last]

[divider /]