Salmon Confidential

Canadese documentaire uit 2013 over de wilde zalm. Deze wilde zalm wordt aan de westkust van Canada, steeds vaker dood gevonden nog voordat hij zich heeft voortgeplant. Volgens biologe Alexandra Morton ligt dat aan de zalmkwekerijen in de omgeving, maar hoe bewijs je zoiets? De documentaire Salmon Confidential geeft een interessante kijk op de relatie tussen de natuur, de bioloog, de kwekers, de betaalde wetenschapper, de consument en de overheid. Wie heeft welke belangen en wat voor invloed heeft ons voedsel op zijn omgeving?
De Sockeye zalm is een sleutelsoort; een soort die een erg groot effect heeft op de rest van het ecosysteem. Het grootste deel van zijn leven brengt de trekvis door in de oceaan, maar hij plant zich voort bij de bronnen van de grote rivieren. Hun instinct dwingt de vissen stroomopwaarts, waar grizzly’s zich ermee voeden en de originele bewoners elk jaar weer vieren dat ze er zijn. De dieren die de bovenloop van de rivieren halen, paren en sterven van uitputting. Dat is zoals het hoort te gaan. Maar steeds vaker worden zalmen meer dood dan levend gevonden, ruim voordat ze hun eieren hebben afgezet.
Biologe Alexandra Morton doet onderzoek naar waarom de ziektes die de zalm teisteren. Voor haar is het duidelijk dat de omliggende zalmkwekerijen de oorzaak zijn. Hun zalmen, die in dichte populaties binnen omheiningen in de rivieren groeien, bevatten ziekten en mijten. De ziektekiemen ontsnappen de netten en besmetten zo ook de wilde zalmen. Eenmaal getroffen ontbreekt het de wilde dieren aan de kracht om tegen de rivieren op te zwemmen. Morton waarschuwt ook voor de gevaren voor de consument: zieke kweekzalmen eindigen in de supermarkt. Ecosystemen en voedselveiligheid zijn niet altijd prioriteit van commerciële kwekerijen, maar trekt Morton haar conclusie niet te snel?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=wgNtyzoaRs4

This shocking documentary by film maker Twyla Roscovich and biologist Alexandra Morton discovers British Columbia’s wild salmon are testing positive for dangerous European salmon viruses associated with salmon farming worldwide and how a chain of events is set off by the Canadian government to suppress the findings contained within this documentary.

[tab:END]

[divider/]