Smoelwerk – De ontwikkeling van hiphop in Nederland 1999 – 2009

Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen. Het resultaat? Dertig sleutelfiguren die in circa zeventig minuten aan het woord komen.
“Wat betreft de geschiedenis van de Nederlandstalige hip hop kun je 2002 een keerpunt noemen. Dat komt ook duidelijk naar voren in de documentaire. In dat jaar wonnen de aartsvaders van de hip hop in Nederland zijn natuurlijk Def P, Extince en Brainpower, maar in 2002 stond er, met Ali B, DAC, Pete Philly, Opgezwolle en Raymzter, een nieuwe, succesvolle rapgeneratie op.
Die tweede generatie stond stomtoevallig dat jaar bijna in zijn geheel in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Dat was het moment van de totale en definitieve doorbraak van de Nederlandstalige rap,” aldus regisseur Stolker.
Video’s van Holland Doc embedden werkt niet altijd goed, als de video niet werkt kunt u hem ook op de site van Holland Doc bekijken. Het beste is om de kleine ‘play’ knop te gebruiken inplaats van de grote in het midden van de video(gek genoeg…??)

[divider/]

[divider/]