Splinters Trailer

In de nieuwe surf documentaire Splinters wordt de lokale surf community van Papua Nieuw Guinea belicht. Het verhaal gaat dat in de jaren ’80 een Australische piloot na zijn verblijf een surfboard achterliet in het kustplaatsje Vanimo. Nu, zo’n kwart eeuw later, is het surfen een prestige sport geworden voor de locals. Met het ontbreken van goeie educatie en kansen op economische groei wordt het surfen gezien als the only way out…
Splinters laat het verhaal zien van een aantal dorpsbewoners van Vanimo die op zoek zijn naar erkenning en hun droom om professioneel surfer te worden volgen. Strijdtoneel is het officieuze Papua Nieuw Guinea Surf Team, waarbij de surfers zich tijdens wedstrijden kunnen meten met elkaar en strijden voor hun hogere doel: een trip naar Australie om daar te gaan trainen met andere pro-surfers. De rivaliteit is groot en de locals doen er letterlijk alles aan om te winnen.
Maker van de film is de uit Californie afkomstige surfer Adam Pesce. Hij ontdekte het verhaal van de surfscene in Vadimo in een surfmagazine, ontmoette de locals zelf en besloot er een documentaire over te maken. Hij ziet het verhaal van de ontwikkelende surfcultuur in Papua Nieuw Guinea als een experiment. De Westerse cultuur versus een dorpje met een hechte gemeenschap zonder zicht op een betere toekomst naar onze maatstaven, dit alles door een achtergebleven surfboard.(Bron: Adrenalinesports.net)

[divider/]
httpvh://vimeo.com/22277325