Superjews: De Superjoden van Ajax

Nirit Peled biedt een bijzondere kijk op de Ajax-supporters die zich sinds de jaren tachtig tooien met de geuzennaam ‘Superjoden’. Wat deze documentaire uniek maakt, is dat Peled het verhaal van de ‘Superjoden’ vertelt vanuit de supporters zelf en dit koppelt aan de zoektocht naar haar eigen joodse identiteit.
Peled treedt in haar documentaire op als verteller en gids in Ajax-land, tegen de achtergrond van de zoektocht naar haar eigen joodse identiteit en haar kritische kijk op Israël. De documentaire is opgebouwd uit persoonlijke, bijna intieme, maar ook relativerende interviews waarbij Peled zelf ook voor de camera te zien is, aangevuld met onder andere opnames in en om het Ajax-stadion, archiefbeelden van Ajax-bezoekers van voor de Tweede Wereldoorlog, unieke videobeelden van een bezoek van Ajax-supporters aan Israël, krantenknipsels en onvergetelijke YouTube-filmpjes van supporters.
Nirit Peled spreekt in de documentaire onder anderen met Jeroen en Diana, harde kern Ajax-supporters; Ronald, één van de oprichters van de F-Side en het fanmagazine De Davidster; wijlen Ajax-archivaris de heer Schoevaart; de voormalig clubvoorzitter Uri Coronel; de elf-jarige Ajax-fan Jodi en zijn alleenstaande moeder; mevrouw Visser, Holocaust overlevende en bewoner van het joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amstelveen; Salo Muller, de joodse ex-masseur van Ajax; en Avi, de Israëlische eigenaar van CaféTraffic.
Als overduidelijke voetbaloutsider werpt Peled in haar documentaire een geheel eigen blik op de sport, het bolwerk Ajax en de relatie met het Jodendom. Het is een koosjere, verfrissende docu over een onderwerp waarover op voorhand weinig nieuws te vertellen leek.

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”3Doc” externelink=”http://programma.ntr.nl/238/het-uur-van-de-wolf/detail/aflevering/6000010550/3Doc:-Superjoden-van-Ajax” dag=”10″ maand=”10″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/3doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1216294″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=_oyoiENmygw
[tab:END]
[divider/]