Tales from the script

Als je naar onderstaande foto’s kijkt zullen de meesten niet gelijk zoiets hebben van “Hee! Dat zijn die en die!” Als ik vervolgens hun namen noem, Frank Darabont en Paul Schrader zullen er waarschijnlijk nog steeds geen bellen gaan rinkelen. Zelf als ik daarna The Green Mile, The Mist, Shawshenk Redemption en Raging Bull, Taxi Driver noem zal het nog steeds niet lukken een link te leggen met onderstaande foto’s. 

 
Darabont (o.a.The Green Mile, The Mist, Shawshenk Redemption) en Schrader (o.a. Raging Bull, Taxi Driver) zijn slecht enkele van de vele scriptschrijvers die in deze documentaire aan het woord komen. De film bespreekt het gehele proces van het schrijven, het pitchen, het niet opgeven, de rewrites etc.
Het is een proces waar je zo af en toe wel iets over leest, maar eigenlijk bijzonder weinig van af weet. Iedereen denkt dat het zo simpel is om een goede film te schrijven. Hier komt de realiteit aan de orde en dat resulteert in een zeer interessante blik in de keuken van Hollywood. Zo hoor je van vele scriptschrijvers die grote film geschreven hebben wat hun ervaringen zijn en hoe ze zien dat er soms weinig van hun origineel overblijft of dat wanneer je een goed script op je naam hebt staan dit niet meteen betekent dat je voor je volgende script meteen mensen op de stoep hebt staan.
Voor aankomende scriptschrijvers en filmliefhebbers is dit zeker een documentaire die je moet zien. Mij gaf het in ieder geval wat meer inzicht in het proces van het maken van een film. Je denkt er weinig over na dat iemand een hele tijd zit te zwoegen op een verhaal waar je uiteindelijk (na nog heel veel andere inbreng) hopelijk van zit te genieten.

Score: 9

[divider/]

[divider/]

Deze recensie is afkomstig van Filmkijker en oorspronkelijk geplaatst op 21 April 2010.
Voor meer recensies van Filmkijker kunt u hier terecht.

[divider/]