Tank Overhaul – De PzKpfw V Panther Tank

De documentaire serie Tank Overhaul nodigt u uit in een wereld waar militaire liefhebbers, verzamelaars en restaurateurs hun kennis combineren met 21ste-eeuwse technologie om de grootste gevechtstanks van alle tijden te herstellen. Van de oorspronkelijke berging, het proces van wederopbouw, tot de geschiedenis achter deze historische innovaties.
In deze aflevering zien we hoe de Engelse miljonair Kevin Wheatcroft probeert een Duitse Panzerkampfwagen V (PzKpfw V), beter bekend als de Panther tank, te restaureren. Hiervoor krijgt hij hulp van de gemeente Breda. Die schonken hem een originele elfhonderd kilo wegende tankmotor en het aansturingsmechanisme van de geschutskoepel uit Panther tank 234, die in breda ten toon gesteld stond. Daarvoor in ruil werd de Panther in Breda visueel gerestaureerd en werd de binnenkant voor de komende 50 jaar geconserveerd.
De Panther tank was een middelzware tank die door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog op verschillende fronten werd ingezet. Hij wordt beschouwd als een van de betere tanks die Duitsland tijdens de oorlogsjaren bouwde. De Panther had verscheidene goede eigenschappen. Om te beginnen was er het lange 75mm kanon dat superieur was aan het 88mm kanon van de Tiger I. Het kanon had een nauwkeurig en snel te bedienen richtsysteem wat de kans op een treffer aanzienlijk groter maakte dan bij de Sovjettanks het geval was.
Ook had de tank afgeschuinde bepantsering die men van de T-34 afgekeken had. Dit zorgde voor een extra sterke bepantsering wegens het afketsingseffect en het is een efficiëntere manier om een gegeven volume met pantser te omhullen. Daarnaast zorgde de ophanging met de brede rupsbanden ervoor dat de Panther niet wegzakte in de Russische modder en sneeuw, of in de zachte Nederlandse bodem.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZRpY6anuJE4
[tab:Trailer]

Tank Overhaul invites you into a world where military enthusiasts, collectors, and restorers combine their know-how with 21st Century technology to restore the greatest battle tanks of all time. From the original salvage, to the rebuilding process, to the history behind the innovations that made each machine great, watch as one American tank and one German tank get re-built to their former glory.
Program 2: The Panther – The team labors to add a rare German PzKpfw V Panther tank to one of the most prestigious tank collections in the world. Recovered from a riverbed in Poland, the badly mangled hulk presents an incredible challenge to the crew of experts, but also offers clues to the events on the fateful day of its destruction back in World War II.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZBUPC8tTGIQ
[tab:END]

[divider/]