Tegenlicht – Schuld en aflossing

Of het nu een Italiaans dorp van 258 inwoners is of een land als Griekenland, Europese overheden zijn het afgelopen decennium op grote schaal in innovatieve financiële producten gestapt om hun begrotingen op te poetsen. Grote zakenbanken zoals Goldman Sachs en JP Morgan waren de bestuurders daarbij maar wat graag van dienst. Het leek een win-win situatie, totdat de kredietcrisis de ware risico’s van deze producten aan het licht bracht. En die risico’s blijken enorm, met alle gevolgen voor de burger van dien. Pijnlijk wordt duidelijk dat schuld altijd schuld blijft.
In Italië toont Tegenlicht hoe de burgemeester van het gehucht Polino vertwijfeld de balans opmaakt en hoe de stad Milaan inmiddels de tegenaanval heeft ingezet. In het eerste Europese proces in zijn soort, klaagt Milaan de betrokken banken aan wegens fraude. Schrijver en Rolling Stone journalist Matt Taibbi schetst welke dramatische gevolgen de belangenverstrengeling tussen overheid en banken voor de burger kan hebben, terwijl de Amerikaanse belegger/blogger Reggie Middleton en voormalig IMF econoom Simon Johnson Europa’s zwakheden blootleggen.
“Schuld & Aflossing”: een verhaal over het sluipende gevaar op de Europese overheidsbegrotingen en de gevolgen voor de burger wanneer de hebzucht van banken en politiek opportunisme elkaar vinden.