Tegenlicht – Wikileaks Special

Wikileaks stond enkele weken lang in het nieuws in Nederland. Dit veranderde plots weer door de zedenzaak op de Amsterdamse basisschool, maar in de tussentijd heeft het geweldige programme Tegenlicht alweer 2 uitzendingen uitgezonden die helemaal gewijd zijn aan Wikileaks. De WikiLeaks code, werd op vier januari uitgezonden en De wereld na WikiLeaks op 24 januari.

De Wikileaks Code

Het strafrechtelijk onderzoek naar Wiki-oprichter Julian Assange door de Amerikaanse Justitie heeft, sinds vorige week, ook Nederland bereikt. In Tegenlicht doet internetactivist Rop Gonggrijp uitgebreid zijn verhaal over de ware toedracht achter zijn betrokkenheid bij Wikileaks en zijn samenwerking met Assange. Rop Gonggrijp ontving recent een melding van Twitter waaruit bleek dat de Amerikaanse autoriteiten al zijn persoonsgegevens bij Twitter (zoals IP-adressen, accounts en woonadressen) hebben opgevraagd voor onderzoek

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-obOkIWCfTM

De wereld na Wikileaks

De hype rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks (en binnenkort ook OpenLeaks) nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen. Tegenlicht duikt in de oorsprong en de idealen van de –Leaks beweging en stelt de filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen.
Deze is helaas niet te embedden, vandaar een link naar de pagina op uitzendinggemist.