In 2012 vlogen Sebastiaan van de Poll & Marianne Heinis van Amsterdam naar Tel-Aviv. Voor een profielwerkstuk maakten ze een documentaire over hoe jongeren van hun eigen leeftijd opgroeien in Israël en Palestina.
Ze spraken met jongeren uit twee dorpjes aan beide kanten van de muur, slechts enkele kilometers van elkaar verwijderd. De Israelische jongens in Modi’in staan allen op het punt hun militaire dienstplicht te vervullen, de Palestijnen in het, twintig kilometer verder gelegen, Ni’lin hebben geen uitzicht, alleen een grote kans opgepakt te worden.
Via gesprekken wordt een beeld geschetst hoe de Israëlisch-Palestijnse patstelling wordt beleefd door jongeren en hoe ze de toekomst zien. Beide zijden wel benieuwd naar een oplossing, maar ook beiden trots op hun eigen achtergrond.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

The growing pains of Ahmed and Moshe from Sebastiaan on Vimeo.

[tab:Trailer]
httpvh://vimeo.com/54193005
[tab:END]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “The growing pains of Ahmed and Moshe”
 1. Inspirerende Palestijnen en kortzichtige Israëliërs. Generaties hierna zullen het conflict ook niet oplossen. Wel een erg knappe documentaire, goede vragen en interessante hoofdrolspelers.

 2. Typische palestijn/ moslim weer, praten over vechten. Alleen bezig slachtoffer te spelen. Allerlei feitjes uit zn hoofd geleerd en mooi gecategorizeerd om op te noemen, totaal zonder context.
  Alle doden, gewonden en gearresteerden waar hij het over had, waren vast allemaal normale mensen die gewoon rustig op straat liepen en zonder aanleiding aangevallen werden.
  Als je denkt dat ze zonder aanleiding random mensen arresteren…
  En nee ze moeten palestijnen vrij toegang tot israel geven, right dat zal goed gaan.
  Alle moslims overal in de wereld altijd hetzelfde … de agressor en tegelijk het zielige slachtoffer spelen. En ja ze hebben kut leefomstandigheden en ja dat is fucked up en nee dat is niet Israels verantwoordelijkheid. Israels verantwoordelijkheid is haar burgers beschemen tegen Islamitische agressie. O ja en als er weer een kind van 4 word neergeschoten , moet je je misschien even afvragen what the fuck deed dat kind op die plek? Zou jij je 4 jarige kind meenemen of alleen sturen naar fucking rellen tegen soldaten? Je zou bijna denken dat ze er op hopen dat er zoveel mogelijk kinder slachtoffers zijn, ow wacht dat doen ze ook, dan hebben ze weer een mooi zielig verhaal om hun haat en agressie te legitimeren.
  Dit conflict is de moderne wereld tegen een fucking achterlijke ideologie, de islam. En alle linkse rijkeluis kindjes die voor de arme zielige medemens willen opkomen en anders willen zijn, ga gerust met je palestijnse sjaal om demonstreren tussen de moslims. Ben benieuwd hoe je het gaat verklaren wanneer je door een menigte word aangerand als vrouw zijnde, of wanneer het met je zus of moeder gebeurd.

  1. Op zich is dit helemaal niet waar wat jij zegt. Waarschijnlijk uit agressie getypt, of niet? De Heilige (vanwege het geloof) grond daar is altijd al van de Palestijnen geweest. Zag je niet in de film hoe “trots” dat jongetje met het rode shirt was om in het leger te mogen? Om mensen te vermoorden? Het gaat er niet eens meer om dat het Palestijnen zijn die ze vermoorden, maar mensen! Zou jij het zomaar kunnen? Mensen vermoorden? Waar is je hart gebleven dan, je menselijkheid? Waar? En hoe kan zo’n jong persoon al zo blij en trots zijn daarover? Wat is dat trouwens voor systeem, dat je voor 3 tot 10 jaar in het leger moet? Waarom doen de Joden dat? Om het leger sterker te maken en onschuldige Palestijnen te vermoorden. Dat gaat toch te ver? Om kinderen geen kans te geven om eerst een opleiding te volgen of de universiteit af te maken. Nee hoor, hup gelijk het leger in en mensen vermoorden.
   Trouwens, waarschijnlijk vroeg zij ook ervaringen aan die Palestijn. En waarom zou hij zich stil houden? Het is nota bene een documentaire over hoe zij het beleven en hoe zij het conflict voelen. Dat was toch ook aan het begin gezegd? Hoe de jongeren het meemaken en beleven. Natuurlijk verteld hij dan zijn verhaal. En zeg nou eerlijk, raakte zijn verhaal jou niet? Om je vriend in je armen te hebben en dan een brein eruit zien vallen? Een beetje menselijkheid en hart tonen mag wel. Op een of andere manier hebben de Joden niet verteld over hun ‘slechte ervaringen’ of nachtelijke invallen in het huis. En waar zou dat door komen? Om dat die er daar niet zijn. Waarom dan wel in Palestina?
   Ik heb dit niet getypt om een ruzie of iets dergelijks te beginnen, maar ik wil alleen op jouw mening reageren. Ik respecteer jouw mening wel, en natuurlijk probeer ik die niet te veranderen, maar zo hier ook de mijne.

 3. Palestijnen spelen slachtofferrol een maar dat mogen ze ook gerust. Het is namelijk altijd hun grond geweest en de joden zijn zomaar binnen komen stormen. Dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit, nemen ze steeds meer grond af. En nee ze kunnen niet normaal tegen elkaar doen en dat zullen ze ook nooit doen. Beetje logisch he, die agressie.. Zou jij niet boos zijn?
  En het is idd onmenselijk hoe kleine israelische kinderen worden opgegroeid tussen haat en agressie, om een soldaat te worden en gwn mensen af te schieten? Alsof het een schiettent is..

 4. Ik ben voor een tweedeling van het land. Maar omdat sommige mensen hier zo anti-israel zijn wil ik het volgende zeggen:
  Vervelend dat er nogsteeds mensen zijn die denken dat het land van de palestijnen is. Als je je verdiept in de geschiedenis is dat niet zwart op wit te vast stellen. Er hebben altijd joden in het gebied gewoond. Nog voor Jezus (ook een jood) en voordat er uberhaupt moslims bestonden. Daarna zijn er altijd joden gebleven. En er is nooit een palestijnse staat geweest. Dus waarom is het land dan wel van de Palestijnen en niet van de Joden? Ik zou zeggen van beiden… zoals de meesten gelukkig.
  Ook vervelend het zwart wit denken waarbij israel slecht is en palestina onschuldige slachtoffers… Het is zoveel meer gecompliceerd. Palestina is in 1948 de oorlog begonnen. Ze waren het destijds niet eens met het plan van de VN om het gebied in tween te delen. Opsich begrijpelijk omdat er opeens joden bij kwamen en zij er qua land op achteruit gingen. Maar onlogisch om de Joden de schuld te geven. Het was immers een besluit van de VN. Joden waren niet meer welkom in europa…
  Dan nog iets. Israeliers zijn echt niet voor de lol mensen aan het doodschieten. Als je dat denkt dan weet je er bizar weinig van af.
  Op dit moment voelen sommige joden in europa zich niet veilig vanwege terroristische aanslagen op joodse gemeenschappen. Je zou verwachten dat ze blij zijn met joden die niet in israel wonen maar dat is dus ook niet zo. Een verhoogd percentage joden vertrekt hierdoor weer naar Israel… Daar worden ze beter beschermd. Maar ook daar mogen ze niet zijn van de moslims. Wat wordt hen dan wel toegewenst door de moslims?
  Hebben ze geen recht op een plek in deze wereld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *