The Man Who Saved the World

Tijdens de Koude oorlog stond luitenant-kolonel Stanislav E. Petrov van de Russische Sovjet-Luchtmacht voor een onmogelijke keuze: klopte wat hij op de radar zag en waren er raketten van de VS in aantocht voor een aanval op de Sovjet-Unie, of was er sprake van een technische storing?
Stanislav E. Petrov, luitenant-kolonel van de Russische Sovjet-Luchtmacht, had dienst toen het alarm aangaf dat de Verenigde Staten vijf kernraketten had gelanceerd naar de Sovjet-Unie. Het lot van de wereld lag voor een paar cruciale minuten in zijn handen. De kolonel ging tegen zijn orders in en overtuigde zijn meerderen ervan dat de bedreiging vals alarm was en redde daarmee de wereld van een nucleaire holocaust.
Toch werd zijn actie hem destijds in de Sovjet-Unie niet in dank afgenomen. Nu, drie decennia later, wordt zijn bijdrage aan de wereldvrede wel erkend. In deze documentaire volgen we Petrov terwijl hij een rondreis maakt door de Verengde Staten waar hij eindelijk erkenning krijgt voor zijn historische daad en waar hij de kracht vindt zich te verzoenen met zijn verleden.

[sc name=npocredits2 programma=”2doc” externelink=”http://www.npo.nl/uitzending-gemist” dag=”01″ maand=”09″ jaar=”2015″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken1 ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=y6WvXxMkBWg
[tab:END]
[divider/]