The Queen of Versailles

The Queen of Versailles was één van de publieksfavorieten van het IDFA 2012 en won eerder dit jaar op het Sundance Film Festival al een award. Deze week nog te zien op het IDFA, maar gelukkig voor iedereen die hier niet naar toe ging was hij ook te zien op Holland Doc. De documentaire over een grijzende man, een rondborstige blondine en protserig meubilair zijn natuurlijk vertrouwde beelden in de talloze real life soaps over de allerrijksten. Toch overstijgt de welvaart van de familie Siegel elke fantasie.
De documentaire begint in 2007 als het echtpaar bouwt aan hun nieuwe thuis: een villa in de stijl van Versailles, voorzien van sushi-bar, bowlingbaan en Louis XIV-antiek, dat met een waarde van 100 miljoen dollar het grootste woonhuis in Amerika moet worden. Zakenman David Siegel verwierf miljarden met zijn timeshare-imperium en laat het zijn twintig jaar jongere echtgenote Jackie aan niets ontbreken. Deze glunderende ex-miss Florida en moeder van acht kinderen neemt de kijker mee in haar leven van speedboten en privéjets. In afzonderlijke interviews vertellen de echtelieden, ontwapenend in hun wereldvreemdheid, over hun eenvoudige afkomst, hun kennismaking, de zegeningen van time-sharing en de diverse aspecten van armoede en rijkdom.
Maar dan dringt de werkelijkheid binnen in hun sprookje: het bedrijf van de Siegels valt ten prooi aan de kredietcrisis, duizenden werknemers verliezen hun baan en faillissement dreigt. Ook het gezin neemt maatregelen: een tiental nanny’s wordt ontslagen en het nog onvoltooide ‘Versailles’ wordt te koop gezet. De dreigende armoede zet ook het huwelijk van de Siegels onder druk.
[time-restrict off=”2015/04/16 23:55:00″]
[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1239997″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1239997″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=AdJYzgJ4CwI
[tab:END]
[docutijdelijk datum=”16-04-2015″]
[divider/]
[/time-restrict]
[time-restrict on=”2015/04/16 23:55:01″]
[docubrokentemp youtubeurl=”http://www.youtube.com/watch?v=AdJYzgJ4CwI” datum=”16-04-2015″ titel=”The Queen of Versailles”]
[/time-restrict]