The Sweatbox

Je kijkt misschien naar bovenstaande poster en vraagt je af of je een Disney film gemist hebt. Maak je geen zorgen, dat is niet het geval. Dit was de originele titel van de Emperor’s New Groove. Het is een documentaire die maar één keer publiekelijk vertoond is waarna Disney besloot om het in de kluis te leggen. Op de één of andere manier is een werkversie op internet beland (op het moment nog beschikbaar op Vimeo) en ik kon het niet nalaten om iets te kijken wat je van Disney niet mag zien.

The Sweatbox documentary review

Toen ik de titel van deze documentaire las kreeg het idee dat het misschien ging over de mensen die de films inkleuren en werken in slechte omstandigheden, maar dat is niet het geval. The Sweatbox is de naam van de originele studio die door Walt Disney gebruikt werd om films te kijken en het werd er erg heet. Wordt het ook zo heet in deze documentaire? Nee, eigenlijk niet, maar het laat wel zien dat het maken van een animatiefilm soms een moeizaam proces kan zijn. Het kijkt naar het maken van The Emperor’s New Groove en is gemaakt door Trudie Styler, die overal mocht filmen toen haar man, Sting, gevraagd werd om muziek voor de film te maken. Het betekent dat je Sting vaak in de studio ziet terwijl hij aan het schrijven en opnemen is. Daarnaast worden de tekenaars geïnterviewd. Ze vertellen over de karakters met passie en je ziet hoe moeilijk ze het hebben wanneer het werk dat ze geanimeerd hebben (soms maanden) in de prullenbak beland.

Het is altijd leuk stiekem iets te kijken wat je eigenlijk niet mag zien en ik heb wel genoten van deze kijk in de Disney keuken. Ik vraag me echter wel af Waarom Disney besloten heeft om deze documentaire niet uit te brengen aangezien het geen rare feiten bevat, de documentaire shockt niet. De film is misschien anders dan het originele idee, maar dat gebeurt in de filmwereld vaak. Creatief zijn betekent soms dat je iets moet vernietigen om het beter te maken. Als je meer wilt weten over hoe The Emperor’s Groove gemaakt is, dan biedt deze film veel inzicht.

Score: 8

Deze recensie werd weer mogelijk gemaakt door Filmkijker