Tirpitz The Battle for Hitler's Supership

Het gigantische slagschip de Tirpitz moest het paradepaardjes worden van Hitler en de Kriegsmarine. Het liep echter anders, de ondergang van het zusterschip de Bismarck, tijdens zijn eerste operationele missie, toonde aan dat de slagschepen alleen niet langer meer de baas waren op zee.
Om er voor te zorgen dat de Tirpitz niet hetzelfde lot onderging als de Bismarck stuurde Hitler De Tirpitz richting de Noorse fjorden. Het slagschip heeft slechts drie missies kunnen uitvoeren. Twee daarvan (de operaties Sportpalast en Rösselsprung) bestonden uit aanvallen op konvooien. Een missie (operatie Sizilien) was een aanval die samen met de Scharnhorst tegen geallieerde doelen op Spitsbergen werd uitgevoerd.
Door haar aanwezigheid bij de Noordkaap slaagde de Tirpitz er lange tijd in geallieerde zee- en luchtstrijdkrachten te binden. In het hoge noorden werd de Tirpitz vergezeld door de kruiser Admiral Hipper, het slagschip Scharnhorst en de pantserschepen Admiral Scheer en Lützow. Toen de Scharnhorst op tweede kerstdag 1943 tot zinken werd gebracht en de andere zware eenheden van de Kriegsmarine als schoolschip in de Oostzee dienst deden, bleef de Tirpitz alleen in het hoge Noorden achter. Dit leverde haar de bijnaam op van “Eenzame koningin van het Hoge Noorden”.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=pSIUkP5Jf4w
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]