Tony, een observatie in het Pieter Baan centrum

Veelpleger Tony komt na zijn zoveelste gewelddadige overval terecht in het Pieter Baan Centrum. Gedurende zeven weken trekt er een stoet aan gedragsonderzoekers aan hem voorbij. Zij moeten uiteindelijk tot een eensluidende conclusie komen om vervolgens de rechter te adviseren: wel of niet toerekeningsvatbaar; wel of geen tbs.
Het Pieter Baan Centrum is een huis van bewaring met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het is een onafhankelijk onderzoek dat plaatsvindt in opdracht van het Ministerie van Justitie.In een proces van zeven weken wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de verdachte, het eventueel aanwezig zijn van een stoornis en/of een psychische ziekte en of deze in verband kan worden gebracht met het delict. Bestaat er kans op herhaling? Ten slotte brengt het Pieter Baan Centrum advies uit. Moet er een tbs-maatregel worden geadviseerd?
Regisseur Ditteke Mensink, cameraman Gregor Meerman en geluidsman Tim van Peppen volgen de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog, de forensisch milieuonderzoeker, het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en de delicten waarvan hij verdacht wordt. Ook de kijker krijgt de vraag voorgelegd of de verdachte toerekeningsvatbaar was tijdens zijn delict.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”POW_00243808″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]