Twee Nederlandse documentaires zijn genomineerd voor een Emmy Award

“My Rembrandt” is een film van regisseur Oeke Hoogendijk, die eerder succes had met haar documentaire “Het Nieuwe Rijksmuseum”. In “My Rembrandt” onderzoekt Hoogendijk de fascinatie van verzamelaars en kunsthandelaren voor het werk van de beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. De documentaire geeft een uniek inkijkje in de wereld van de kunsthandel en laat zien hoe kunstverzamelaars strijden om de mooiste en meest zeldzame Rembrandt-schilderijen.

“Welcome to Chechnya” is een film van regisseur David France en gaat over de vervolging van homo’s in Tsjetsjenië. De documentaire volgt een groep activisten die zich inzetten voor de veiligheid van de homoseksuele gemeenschap in Tsjetsjenië. De activisten proberen homo’s te helpen die bedreigd worden door de autoriteiten en gewelddadige groepen. De documentaire maakt gebruik van geavanceerde technologie om de identiteit van de homo’s te verbergen en laat zien hoe moeilijk het is om te ontsnappen aan de vervolging in Tsjetsjenië.

Het is de eerste keer dat twee Nederlandse documentaires genomineerd zijn voor deze prestigieuze prijs. Het is een erkenning voor de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse documentaire-industrie. Nederland heeft een rijke traditie van documentairemakers die zich richten op actuele thema’s en sociale kwesties. De nominaties zijn dan ook een eerbetoon aan de creatieve en maatschappelijk relevante bijdrage van de Nederlandse documentairemakers aan de internationale televisie-industrie.

De Emmy Awards worden op 25 september 2022 uitgereikt in New York.