Vieze ziekenhuizen deel 2

In 2009 toont ZEMBLA met verborgen camerabeelden aan dat Nederlandse ziekenhuizen vies zijn. Volgens deskundigen sterven mede daardoor onnodig veel patiënten. De ziekenhuizen beloven met strenge hygiënemaatregelen het sterftecijfer terug te brengen. Nu, drie jaar later, gaan er jaarlijks nog steeds honderden mensen onnodig dood aan infecties die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis, zo blijkt uit ZEMBLA. Hoe kan dat?
ZEMBLA onderzoekt: houdt iedereen zich aan de hygiëneregels en wie controleert dat?
Om daar achter te komen gaat verslaggever Ton van der Ham undercover. Dat deed hij drie jaar geleden ook al, toen als schoonmaker. Dat resulteerde in de uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen’, die ook hier te bekijken is (zie tweede video tab).
Voor Vieze ziekenhuizen deel 2 gaat Ton opnieuw undercover. Hij biedt zich gedurende vier weken aan als vrijwilliger patiëntenvervoer in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij brengt patiënten naar de operatiekamer en is ook gastheer op een verpleegafdeling.

[divider/]
[tab:Vieze ziekenhuizen deel 2, 2012]
[vpro-gemist id=”VARA_101294099″]

In 2009 toont Zembla met verborgen camerabeelden aan dat Nederlandse ziekenhuizen vies zijn. Zembla onderzoekt nu: houdt iedereen zich aan de hygiëneregels en wie controleert dat?

[tab:Vieze ziekenhuizen Deel 1, 2009]
[vpro-gemist id=”VARA_101191535″]

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen hun handen niet goed wast. Zembla bezoekt een aantal Nederlandse ziekenhuizen en onderzoekt hoe vies ze zijn.

[divider/]