Toen Roy Dames (Foute Vrienden) in 1999 bezig was met de opnames van ’Meiden van de Keileweg’ in Rotterdam ging hij regelmatig wat eten en drinken bij het in de buurt gelegen cafe ‘Willems Kantine’ en ontstond al snel het idee voor een nieuwe documentaireserie. In Willems Kantine komen al meer dan vijftig jaar jong en oud, rijk en arm voor een warme hap, een goed glas bier en een luisterend oor. Het meest exotische op de menukaart is macaroni. Het interieur bestaat uit de typische Perzische tafelkleedjes en ook de kalender met blote dames ontbreken niet.

In de documentaireserie ‘Willems Kantine’ worden het personeel en een aantal vaste bezoekers geportretteerd, zoals de berooide cowboy Jos die zijn heil zoekt in de kroeg en bij Bob de Huisbaas. Deze laatste kreeg zelfs zijn eigen soundboard met al zijn befaamde uitspraken. Daarnaast ontmoeten we Simon, vroeger een ‘havenbaron’, maar 17 jaar geleden ging z’n bedrijf mede door toedoen van havenstakingen failliet. Geert is een fruit- en groentehandelaar die zeven jaar geleden failliet is gegaan doordat hij mensen ‘zwart’ uitbetaalde en premies niet meer kon afdragen.

Bardame Ria heeft een groot gevoel voor humor en verbergt daarmee naar eigen zeggen ook een stuk verdriet: haar dochter heeft kanker en Ria maakt zich ernstige zorgen. Thera is ‘het mooie meisje’ onder de personeelsleden. Ze wordt door de andere personeelsleden vaak in de maling genomen. Tonny, bijgenaamd ‘Teletubbie’, daagt mannen uit, maar heeft ook oog voor de eenzame bezoekers van Willems Kantine. En tenslotte is er Saskia, de jongste van het stel. Ze wordt verliefd op Jan, die kroegbaas is van ‘Het Pakhuis’ een kilometer verderop.

In het tweede deel bereikt het conflict tussen Jos en zijn huisbaas Bob een dieptepunt.

In de derde documentaire ontmoeten we Simon, vroeger een havenman met miljoenen op de bank, nu moet hij de eindjes aan elkaar knopen.

In deel vier 4 het verhaal van Jan, die er alles aan doet om zijn kind weer te zien.

In aflevering 5 vechten de pachters van de Willems Kantine, Yolanda en Ben, vechten voor behoud van hun zaak.

In aflevering 6 strijd Berry Visser, net zo als de eigenaren van Willems Kantine, voor behoud van zijn zaak.

Door docunet

0 gedachte over “Willems Kantine: Rotterdams lief en leed”
  1. Jos is een naive dromer, drinkt en is een beetje dom. Hij heeft geen slechte inborst maar zou beter wakker worden en de paardenwereld maar loslaten. Bob
    is echt een akelig mannetje, zijn toon als hij tegen/ over anderen praat is zo
    akelig dat mijn tenen in mijn schoenen krullen. wat een miesgasser zeg. Al met al een triest zooitje. Hoop dat in de volgende afleveringen het een beetje beter met hem gaat, maar ik vrees dat hij niet meer te helpen is en steeds dezelfde fout gaat maken en niet gaat stoppen met drinken. Eeuwig zonde.

  2. De personages zijn allemaal mensen van vlees en bloed en spreken echt tot je. Het leven van alledag van een groepje mensen getoont op een intieme manier blijft heel erg boeien, tot de laatste minuut. Jammer dat sommige mensen niet meer terugkomen, zoals Jos uit de eerste aflevering, of Simon de Havenman, maarja, in het echte leven raak je ook mensen kwijt onderweg. Dat is dan ook de charme van deze docu. Hartstikke goed gedaan, echt aan te bevelen om hiernaar te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *