Zembla: Stikken in het paradijs

Het paradijselijke Curaçao is de parel aan de kroon van het koninkrijk er Nederlanden en geliefd bij toeristen. Er is 1 plek die de vrolijke vakantiefolders niet haalt. Midden op het eiland ligt de Isla raffinaderij. Alleen al door de luchtvervuiling van deze voormalige Shell fabriek sterven jaarlijks minstens 18 mensen. Omwonenden worden ziek.
Veel mensen vergeten voor het gemak dat deze fabriek voor een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk zorgt. De olieraffinaderij zorgt voor een enorme uitstoot van zwaldioxide. Per jaar zijn dit wel miljoenen kilo’s. Dat is zelfs meer dan alle Nederlandse raffinaderijen samen produceren.
Omdat op Curaçao de wind vaak dezelfde kant opwaait, zitten altijd dezelfde mensen in de stank. Hierdoor zijn er veel omwonenden ziek en moeten scholen worden gesloten. De politiek op het eiland en in Nederland zijn allebei van het probleem op de hoogte, maar grijpen niet in. Zembla onderzoekt wie er in dit geval verantwoordelijk is en waarom er geen maatregelen worden getroffen.
Meer interessante links met betrekking tot het milieu vind u op milieu.startpagina.nl.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 27-06-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
Get Adobe Flash
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

  1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
  2. Start de browser opnieuw op.
  3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]