Zembla: Wietkweker in je huis

Veel huiseigenaren zijn door de crisis gedwongen om hun onverkoopbare woning te verhuren. Makelaars en verhuurbemiddelaars storten zich massaal op deze groeimarkt. Het grote aanbod van huurwoningen trekt ook criminelen aan die zich voordoen als betrouwbare huurders. Maar eenmaal binnen bouwen ze de woning om tot een wietkwekerij.
Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schade en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna dertig procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis, op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro.
Als de politie zo’n plantage oprolt, blijkt hoe groot de schade aan het huis is. Die loopt al gauw in de tienduizenden euro’s. De criminelen zijn vaak gevlogen en de eigenaar draait op voor de kosten. Hoe komen cannabiskwekers zo makkelijk aan een huurwoning? Zembla onderzoekt de dubieuze praktijken van de verhuurmakelaars.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 11-04-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101306857″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]