Zwarte Soldaten

NCRV Dokument is goed bezig om de beste documentaire serie in Nederland te worden, nadat ze eerder dit jaar al de top documentaires ‘Toen was ik al beroemd‘, ‘Paviljoen 7‘ en ‘De kinderrechter‘ uitgezonden hadden was er afgelopen week op tv de documentaire ‘Zwarte Soldaten’ te zien.
Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout’: Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen. Op onverbloemde en confronterende wijze vertellen deze Nederlanders in NCRV Dokument Zwarte Soldaten over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het Oostfront en over de aantrekkingskracht van het soldatendom en het nationaalsocialisme van Hitlers Duitsland.
“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero.” Om maar een voorbeeld te noemen van de uitspraken.
Zowel in Nederland als in het buitenland heeft deze documentaire veel stof doen opwaaien, zie hier een lijst van verschillende reviews:


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1503581″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]