NCRV Dokument is goed bezig om de beste documentaire serie in Nederland te worden, nadat ze eerder dit jaar al de top documentaires ‘Toen was ik al beroemd‘, ‘Paviljoen 7‘ en ‘De kinderrechter‘ uitgezonden hadden was er afgelopen week op tv de documentaire ‘Zwarte Soldaten’ te zien.
Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout’: Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen. Op onverbloemde en confronterende wijze vertellen deze Nederlanders in NCRV Dokument Zwarte Soldaten over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het Oostfront en over de aantrekkingskracht van het soldatendom en het nationaalsocialisme van Hitlers Duitsland.
“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero.” Om maar een voorbeeld te noemen van de uitspraken.
Zowel in Nederland als in het buitenland heeft deze documentaire veel stof doen opwaaien, zie hier een lijst van verschillende reviews:


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1503581″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

No Comments

 1. Briljant, essentieel. Het is mooi dat er sentiment kan komen uit een hoek waar je het echt niet verwacht. Voor de therapeuten onder ons: zoek de persoonlijkstoornis haha.

 2. Angelique

  Ik wil deze documentaire op Facebook delen met Amerikaanse vrienden.
  IS er ook een uitzending beschikbaar met Engelse Ondertiteling?????
  Zo ja, waar … zodat ik de link kan delen met vele anderen.

 3. Briljante documentaire. Uniek om het verhaal van deze kant te horen. Vrij schokkend om te zien dat sommigen na zoveel jaar nog steeds achter hun beslissingen van toen staan.

 4. te veel geknipt,
  leuk om te zien hoe openhartige deze mensen zijn

 5. ronald

  Dat de ene antisemitische megalomaan bij de andere megalomaan in dienst treedt, is het enige wat ik begrijp. Wat ik niet begrijp is dat sommige van die zwarte soldaten niet zijn geliquideerd.Mussert is ook geëxecuteerd en die heeft nog geen dag bij de Waffen SS gediend. Wie in een vreemd leger in dienst treedt verliest zijn Nederlanderschap. Maar als je in dienst treed bij de bezetter, pleegt landverraad. Wat doe je met landverraders? Tegen de muur. Maar die Hollandse zwarte soldaten leven allemaal nog. Waarom?

  • 25.000 nederlanders namen dienst in die tijd.
   De Nederlandse regering wilde na de oorlog geen groot bloedvergieten.
   Alleen de Nederlanders die volgens internationaal recht oorlogsmisdaden hadden gepleegd zijn terechtgesteld. Juliana die in 1948 koningin werd heeft er op aangedrongen diegenen die de doodstraf hadden gekregen, om te zetten naar levenslang.
   Zij heeft daarin haar zin gekregen. Denk daarbij vooral aan de vier van breda.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Vier_van_Breda
   Terugkerende nederlandse ss ers kregen over het algemeen dwangarbeid en gevagenisstraf opgelegd.

 6. Zeer interessante documantaire. Ik vind het boeiend om te horen welke redenen deze mensen hebben voor hun keuzes. Zeker ook ongelofelijk dat sommige zwarte soldaten nog steeds dezelfde gedachtes hebben. Indoctrinatie ten top zou ik zeggen!

 7. Goede docu over de genocide, maar matige belichting over het onderwerp wat gegeven wordt. Dit zou moeten gaan over dienders bij de waffen ss. Een meer militaire belichting van het onderwerp zou beter staan.
  Ik heb beduidend betere documantaires gezien over dienst bij de waffen ss.
  btw, wat een onzin om deze mensen ter dood veroordeeld te willen zien. Dan ken je de geschiedenis van dit onderdeel niet.

 8. Mooie docu. Maar 90% van de echte beelden die we zien is Wehrmacht. Euhm makers; we hebben het hier over de Waffen-SS, niet over jongens die verplicht waren te vechten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *