3Doc – Gabbers

De enige echte subcultuur die in Nederland is ontstaan en tot ver in het buitenland doordrong. Van Amerika tot Japan werden Gabbers en Gabbermuziek een begrip. Wie waren die gabbers van het eerste uur, met hun lijfspreuk ‘Gabber4Life’?
De erg sterke documentaire ‘Gabbers’ laat de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke gabbercultuur van de jaren negentig zien, maar vertelt ook wat gabber nu nog altijd betekent. Maker Wim van der Aar gaat dieper in op deze stroming, die een onontkoombare levensstijl was en veel verder gaat dan de muziek alleen. Aan de hand van veel nooit eerder vertoonde beelden, aangevuld met materiaal uit de omroeparchieven en amateurarchief van de gabbers zelf, geeft de documentaire een uniek beeld van de Nederlandse gabbercultuur.
In de documentaire is het weer 1993, de tijd waarin Parkzicht en de Energiehal de belangrijkste plekken voor de harde dansmuziek waren. Door de fascinatie van regisseur Wim van der Aar (De Van Waveren Tapes) voor subculturen, zijn kennis van archief en found footage en zijn eigen beeldtaal, geeft de documentaire een ongewone inkijk in een subcultuur die zelfs nu nog zijn sporen achterlaat.

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”3Doc” externelink=”http://www.npo.nl/3doc/POMS_S_EO_098006″ dag=”07″ maand=”12″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/3doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1198542″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1198542″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=quAvk2JACqY
This Dutch documentary about Gabbers was subbed in English for all you international hardcore heads out there that usually have to miss out on stuff like this! This documentary goes back to the early days and shows where Gabber came from and what it turned into.
From the makers:
Gabber is the only real subculture that was born in The Netherlands and reached far across international borders. From America to Japan, ‘gabba’ was a known concept. Who were those early Gabbers, with their slogan ‘Gabber4Life’?
[tab:END]
[divider/]