3Doc – Reclassering

Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de re-integratie van gevangenen die hun straf erop hebben zitten. Een drietal reclasseringsmedewerkers worden tijdens hun vaak moeizame werkzaamheden gevolgd. In Nederland houden jaarlijks 1.100 reclasseringsmedewerkers toezicht op 15.000 daders en verdachten die hun weg terug vinden in de samenleving. De medewerkers moeten proberen het gedrag van de cliënt zo bij te sturen dat de cliënt ‘delictvrij’ kan deelnemen aan de samenleving. Dat valt niet mee, want de cliënten hebben vaak veel moeite met gezag, autoriteit en verantwoordelijkheid.
De 24 jarige Gerdi heeft tien maanden gevangen gezeten vanwege gewapende overvallen. Er hangt haar nog een gevangenisstraf van tien maanden boven het hoofd als ze haar afspraken met justitie niet nakomt. Gerdi moet zich wekelijks melden bij haar reclasseringsambtenaar Renate, ze moet haar urine laten testen en ze heeft psychiatrische begeleiding. Gerdi verzint allerlei excuses om onder de dwingende afspraken uit te komen.
Reclasseringsambtenaar Erwin werkt in de Regio Rotterdam. Hij houdt toezicht op Nabil (30) die is veroordeeld vanwege een geweldsdelict na een vechtpartij in de kroeg. Hij kreeg één jaar cel en TBS, maar zat uiteindelijk bijna tien jaar achter tralies. Zijn TBS werd meerdere keren verlengd. Erwin spreekt hem in een zogenaamd veiligheidshuis, een woonhuis in een wijk waar Nabil na het decennium achter slot en grendel weer moet wennen aan het gewone bestaan.
Jaap (34) is veroordeeld na een verkrachting binnen zijn relatie. Hij kreeg drie jaar cel en TBS en zat uiteindelijk zes jaar binnen. Justitie schat de kans op recidive groot en heeft strenge maatregelen getroffen. Jaap heeft een nieuwe vriendin en de relatie verloopt moeizaam. Hij heeft in de TBS kliniek geleerd om over zichzelf na te denken en te praten. Hij stuurt zijn vriendin soms 100 smsjes per dag en belt haar tientallen keren. Hun ruzies escaleren en Jaaps vriendin dreigt aangifte te doen. Dat betekent dat Jaap terug moet naar de TBS kliniek. Reclasseringswerker Sylvia probeert dit te voorkomen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NCRV_1445413″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1445413″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]