Sinds 2008 stijgt het aantal zelfdodingen jaarlijks met zes procent. Die stijging is volgens deskundigen het gevolg van de economische crisis, al is dat lastig te bewijzen. De documentaire Waarom wil jij dood? gaat over de worsteling die suïcidale mensen doormaken, over de drijfveren van hulpverleners en over de dilemma’s die zij tijdens hun werk tegenkomen.
Eind 2013 is in Venlo zelfs de eerste poli suïcidepreventie geopend, speciaal bedoeld voor mensen met ernstige zelfmoordneigingen. Er is gefilmd op de poli suïcidepreventie waar de hulpverleners met verschillende patiënten spreken.
De documentaire volgt psychiater Chloe en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen Geert en Bert in gesprek met mensen die zo wanhopig zijn dat ze niet meer verder willen leven. De hulpverleners schakelen zo nodig familie en de omgeving in om te voorkomen dat iemand een einde aan zijn of haar leven maakt.
In 2012 maakten 1753 mensen een einde aan hun leven. De verwachting is dat de cijfers voor 2013 hoger zullen zijn. Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof houdt er rekening mee dat dit jaar meer mensen zich van het leven zullen beroven dan in ‘recordjaar’ 1984 (1782).

[sc name=npocredits2 programma=”3Doc” externelink=”http://www.eenvandaag.nl/binnenland/48947/3doc_waarom_wil_jij_dood_” dag=”30″ maand=”1″ jaar=”2014″ internelink=”https://www.documentairenet.nl/omroep/3doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”AVRO_1657625″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

No Comments

 1. Pingback: 3Doc: Waarom wil jij dood? | Jusd

 2. Hulde, een begin om zelfmoord bespreekbaar te maken. Ben er zelf ook een persoon die maar al te vaak heeft gedacht, dan maar dood als de wereld mij niet wil dan alleen maar pijn geven. Maar waar licht de grens tot werkelijke daad.?
  Heeft deze docu mij laten zien dat ‘mijn’ grens nog heel ver weg is.! Maar toch, zelfmoord is voor mij controle hebben over mijn leven. De controle wat je maar niet kan krijgen over jezelf, en daar door tot zelfmoord kan komen.
  Is zelfmoord dan ook zo erg als je het goed doe. Er niemand mee benadelen of betrekken in je daad. Al is zelfmoord maar bespreekbaar, neemt de grootste leed mee weg. Is het zo erg dan, om niet meer te willen leven, als je alles al heb gegeven.!!! ? Is het niet gewoon puur ego, wat die mensen hun laatste wens niet gunnen. Zelfmoord is echt niet zo makkelijk hoor, ik ben er te zwak voor.! 🙁 Probeer het maar eens. De gedachte dat zelfmoord makkelijk is.
  Het gaat er alles om, hoe doe je het.! Ik ben 40, me leven wel gegeven. Ben je in je 20, en dan komen tot… Is wel erg drastisch ja, ik ben erg blij dat ik toen niet heb gedaan wat ik best wel wilde..!! Ik heb dat zo over leeft, door leren omgaan met eenzaamheid. Jezelf niet langer gek laten maken door, waar komt de zelfmoord wil vandaan.! Moeten voldoen aan de maatstaven van de ander..
  Hoop dat hier meer van zal volgen… waar licht de grens. Wanneer mag je zeggen, ik heb alles gegeven, het hoeft gewoon niet meer…?
  Wim

 3. ‘Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof’…what’s in a name.

 4. Pingback: My Homepage

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *