Andere Tijden – De verwarrende jaren 70

In deze 45 minuten durende documentaire neemt Andere Tijden je mee terug naar de jaren 70 in Nederland. De jaren ‘70 waren vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Maar ook fel, inktzwart, pessimistisch en rechts. Een decennium als een Januskop. In de eerste jaren ligt de toekomst open voor iedereen en als je niet meedoet met deze nieuwe onafhankelijkheid dan ben je eigenlijk niet goed bij hoofd.
Aan het begin van de jaren ’70 ligt de toekomst open voor iedereen. Als je niet meedoet met de nieuwe onafhankelijkheid, ben je eigenlijk niet goed bij hoofd. Iedereen eist zijn vrijheid op; in het leger, op het werk, op school maar ook in bed. Seks is niet meer alleen voor twee mensen. Er wordt volop geëxperimenteerd met twee, drie, vier of zelfs meer mensen. Bloot is overal aanwezig, ook op de televisie en in de bioscoop. In de Nederlandse film zit veel functioneel bloot en de eerste pornofilm, Deep Throat, is te zien in een bioscoop als die minder dan 50 stoelen heeft.
De hang naar vrijheid vertaalt zich in kleurige interieurs waar groen, oranje en paars overheersen. Nieuwbouwwijken rijzen als paddenstoelen uit de grond, de consumptie neemt toe. De actiebereidheid is enorm; iedereen gaat wel een keer de straat op om te protesteren tegen de Neutronenbom, tegen de dictatuur in Chili of tegen de oorlog in Vietnam. Of juist voor Veronica, voor abortus of voor damestoiletten in openbare ruimtes.
Langzaam verandert de sfeer van het decennium. Economisch gaat het steeds slechter; er is een tweede oliecrisis en er zijn kapingen, moordaanslagen. Keiharde bezuinigingen domineren aan het eind van de jaren ’70 de politiek. Kraken komt steeds meer op en de punk waait over uit Engeland. Met snoeiharde muziek en afwijkende kleding zetten de punks zich af tegen alles en iedereen; hun hartenkreet No Future geeft de tijdsgeest heel precies weer. In tien jaar tijd draait de stemming volledig om van hoopvol tot hopeloos.
Deze documetaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 30-12-2012. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1217464″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1217464″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]