Het verschil tussen Holland en Nederland

Er is dikwijls verwarring over Holland. Veel mensen zeggen Holland als ze Nederland bedoelen, maar dat is niet hetzelfde. Holland is maar een klein gedeelte van Nederland en net zoals in de Verenigde Staten van Amerika de Carolina’s, de Dakota’s en de Virginia’s zijn er twee Hollands: Noord-Holland met Haarlem als Hoofdstad en Zuid-Holland met hoofdstad Den Haag.

De meeste bewoners van Friesland of Limburg beschouwen het als een belediging Hollander genoemd te worden. De mensen uit andere provincies vinden het wat minder erg, maar toch zijn ze, met uitzondering van de bewoners van Noord- en Zuid Holland, geen Hollanders.

Zo moet je een Schot ook geen Engelsman noemen en een willekeurig Duitser geen Pruis.

En dan is er ook nog de verwarring met de taal, want spreken we nou dutch of deutsch, en hoe zit dat eigenlijk met onze oude koloniën?

CGP Grey weet in deze korte documentaire wederom een complex onderwerp als dit duidelijk uit te leggen, alhoewel het voor sommige misschien nog onduidelijker wordt.

4 reacties

  1. hahahahahaha prachtig ! en als adhd-er heb ik geen moeite met de snelheid.. 😛

  2. Het wel een probleem vinden als het je uitkomt, maar als er gejuicht moet worden wel ‘Hup, Holland, Hup’ roepen.. Ga toch weg haha. Heb echt niemand hier een probleem over horen maken… Zowel, dan ben je gewoon een azijnpisser!

    • Ze hebben het hier toch echt over Nederland en niet over Holland. Maakt mij niks uit, ik ben geboren in Holland en woon in Nederland.

  3. Ik ben geboren in Etten-Leur en ben dus een Nederlander. Nooit anders geleerd of gezegd. Mijn vrouw is geboren in Den Haag en heeft nooit anders geleerd of gezegd dat ze een Hollander is. Het was eventjes wennen voor mij om te horen dat ze uit Holland komt, maar we zijn al meerdan 45 jaar getrouwd, zo ik denk dat het best gelukt is. Wij wonen in Canada, en als mensen hier vragen waar ik vandaan kom zeg ik Nederland. Mijn vrouw antwoord met Holland. En in beide gevallen weten mensen hier precies waar wij vandaan komen. Zo…..het maakt niks uit hoe je het noemt. Nederland, Holland, Netherlands. Het werkt allemaal.

Reacties zijn gesloten.