Andere Tijden – Oorlog op komst

Speciale aflevering van de Andere Tijden serie. Augustus 1939, de spanningen in Europa lopen hoog op. Oostenrijk, Sudetenland en Tsjechoslowakije zijn al bij het ‘Reich’ gevoegd en Hitler staat op het punt Polen binnen te vallen. Dit zou een nieuwe Grote Oorlog betekenen.
Pas in 1939, toen de geallieerden Duitsland de oorlog verklaarden, mobiliseerde Nederland. Men trachtte nog op de valreep wapens te kopen in onder andere Zweden, Engeland en Zwitserland, maar al snel werden geen orders meer geaccepteerd. In de winter 1939-1940, met name in november 1939, ontstond een aantal keer een crisissfeer. Het Venlo-incident, en het uitlekken van de Duitse aanvalsplannen zorgden een aantal keer voor paniek, maar telkens dreef de bui over.
De Nederlandse agenten in Berlijn hadden een paar keer gewaarschuwd, maar werden op het laatst niet meer geloofd. Dat gold ook toen op de avond van 9 mei 1940 de volgende boodschap werd doorgegeven: Morgenvroeg bij het krieken van de dag. Houdt stand!
In deze special fascinerende beelden – opgediept uit talloze archieven en privécollecties – van soldaten die schuilkelders bouwen, mijnen uitzetten, verdedigingslinies opwerpen, maar gedurende de maandenlange mobilisatie ook vrolijk schaatsen, feesten en zich zichtbaar vervelen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1137635″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1137635″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]