Armadillo

Ik zat er al een hele poos op te wachten, maar eindelijk heb ik deze documentaire kunnen bekijken! De documentaire heeft in mei de Grand Prix van de Semaine de La Critique in Cannes gewonnen(ik geef toe, die prijs kende ik ook niet) en was kortgeleden nog op het IDFA festival te zien.
Armadillo is een verslag van adrenalineverslaving en een groeiend cynisme onder jonge soldaten. In de documentaire wordt de Deense legereenheid gevolgd, die gestationeerd is in Helmand, Afghanistan. Voor Mads en Daniel is het hun eerste missie, waarbij ze de vierkante kilometer rondom hun basis moeten bewaken. Maar de Taliban rukken op en dwingen steeds meer steun af bij de lokale bevolking. Het doel van de militairen is de Afghanen te helpen, maar als de oorlog zwaarder wordt en de operaties gevaarlijker, wordt het lastiger voor Mads, Daniel en hun collega’s om de burgers te vertrouwen.
Armadillo volgt de Deense soldaten van zeer dichtbij, met kantelende, tollende en zwiepende camera’s. De film is een reis door het brein van de soldaten, waarbij paranoia, wantrouwen en desillusie op de loer liggen. De filmcrew volgde hen, met gevaar voor eigen leven, gedurende zes maanden in 2009, toen het team embedded was in kamp Armadillo.

[divider/]
Deze documentaire is inmiddels niet meer beschikbaar, u kunt hem nog wel op dvd/Blu-ray kopen. Onderstaande video is alleen de trailer.
[pureHTML]
[/pureHTML]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ta5tT0d86A8