Back To The Moon For Good: De nieuwe race naar de maan

In de vorige eeuw was ruimtevaart een prestigestrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten. Wie kreeg als eerste een mens in de ruimte? En wie zette als eerste voet op de maan? Uiteindelijk waren het de Russen die met Yuri Gagarin in 1961 voor het eerst een mens in de ruimte brachten. De Amerikanen wonnen de andere race, die naar de maan, toen Neil Armstrong in 1969 als allereerste voet zette op het hemellichaam.
De ‘Space Race’ van toen is voorbij. Russen en Amerikanen zitten tegenwoordig samen in het internationale ruimtestation ISS. Ondertussen is de fascinatie voor de ruimte nog altijd groot. Door technologische ontwikkelingen zijn het niet alleen meer overheden die ons de ruimte in kunnen brengen, ook bedrijven mengen zich in de strijd.
Een van hen is Google. De internetgigant heeft de Google Lunar XPRIZE ingesteld. Bedrijven van over de hele wereld worden uitgedaagd om een plan te bedenken om een voertuig te laten landen op de maan, er een ritje van 500 meter te maken en video’s, foto’s en data terug te sturen naar de wereld. Wie dat lukt, krijgt 300 miljoen dollar.
Als inleiding op dit project is de documentaire ‘Back to the moon for good – The new Space Race’ gemaakt. Tim Allen (hij sprak ook de stem in van speelgoedastronaut Buzz Lightyear in ‘Toy Story’) vertelt eerst over de geschiedenis van maanlandingen in de jaren zestig. Ook vertelt hij over de uitdagingen waarvoor de maanlanders komen te staan. Daarna komen in de documentaire verschillende bedrijven aan de orde die bezig zijn met hun eigen ruimtereis. De documentaire eindigt vol hoop. Door de Google-reizen moet uiteindelijk een compleet ruimtestation verrijzen op de maan waardoor we niet langer bezoekers maar bewoners van het hemellichaam worden.
 

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpv://www.youtube.com/watch?v=OkivPFtLOj4
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]